Profili smučarjev

Med letošnjimi zimskimi počitnicami sem kar veliko presmučal sam, in logično, človek ima čas za razmišljanje v takšnih trenutkih. Ponavadi takšno, brezplodno razmišljanje, ki je samo sebi namen, v resnici pa pomirja človekove možgane, se pravi je ključni namen počitnic dosežen – počivanje.

Skratka, kakšni smučarji smo? Nekako sem identificiral 4 osnovne tipe. Potovalni, tehnični, produktivni in socialni. Pa razdeljamo vsakega posebej.

  • Potovalni smučarski tip

Osnovni namen njegovega smučanja je v bistvu spoznavanje sveta na smučah. To se kaže v tem, da poleg smučišča, kjer je nastanjen, obišče še ostala bližnja smučišča, in njegov cilj je smučati na čim več smučiščih, spoznati čim več krajev pa tudi prog. Če je v bližini Marmolade, do šel absolutno gor, ker pač ne gre zamuditi tako visoke točke z nedvomno prelepim razgledom. Če je v bližini Sella Ronde jo bo seveda obkrožil. Težko bo šel dvakrat na isti kraj, razen, če je tako velik, da ga prvič še ni uspel predelati.

  • Tehnični smučarski tip

Seveda bo tudi tehnični prvi dan pregledal vse proge na smučišču, nato pa bo izbral tisto najprimernejšo in cel teden na njej tehničaril. Se pravi pilil svojo tehniko do onemoglosti. Ne brigajo ga lepi razgledi. Na drugo progo bo šel le preveriti, ali je svojo tehniko že dovolj izpilil, vendar bo tam le ugotovil da na tisti progi ni tako popolna kot na njegovi idealni, in se bo vrnil nazaj.

  • Produktivni smučarski tip

Čim več presmučat v omejenem času, je njegov moto. Kar pomeni da poišče žičnico z najboljšim razmerjem čas/razdalja in potem piči gor in dol. Lepi zavoji so hitri zavoju, še bolje brez zavojev. Brez pavze, brez usmiljenja. Užitek ni toliko hitrost, kot prepričanje da si za svoj denar dobil največ kar si lahko. Morebitna čakalna vrsta pred napravo je kraja denarja.

  • Socialni smučarski tip

Toplo vreme ne pomeni slabega snega, pomeni da lahko na pir zaviješ že kakšno furo prej, kot ponavadi, vsekakor pa to v nobenem primeru ni več kot 4 fure. Bolj kot kako dobro pripravljena je proga, je pomembno da je dobro opravljena kelnarca, in pir primerno ohlajen. Brez prijateljev pa takšen tip itak na smučišče ne zaide. 4 fure, 1 pir, 2 furi, 1 pir, 1 fura, 2 pira je sanjsko smučanje.

Jasno, vsak se najde v vseh 4 smučarskih tipih. Sam sem letos zavil iz Civette na Marmolado in res uživam v spoznavanju novih krajev. Hkrati pa zunaj počitnic kar veliko hodim na nočno smuko, kjer je ponavadi ena sama proga, na kateri ti potem preostane piljenje tehnike in nabiranje kondicije. Se pravi tehnično in produktivno hkrati. Socialno? Jup, nikoli se ne pozabim checkinati, pa tudi pir mi ni tuj.

Kateri tip si pa ti?