Kampanja za ali proti?

Oglas Mirovnega inštituta, “nisem zagaman različnost bogati” baje poziva k podpori družinskemu zakoniku, o katerem bomo odločali na referedumu. Po mojem mnenju pa gre predvsem za (ne)kreativni zmazek, ki bo dosegel povsem drugačen efekt, kot naj bi ga.

Kot prvo prinaša negativno sporočilo. Prva beseda je negacija in druga slabšalna. Ne vem, če bi lahko našel slabši pristop za podporo zakonu, ki naj bi bil pozitiven.

Čeprav podporniki omenjajo, da naj bi zakon prinašal veliko pozitivnih novosti, in le ena med njimi je kompromisna rešitev, da lahko partner v istospolni skupnosti posvoji biološkega otroka drugega partnerja, na kar se najbolj fokusirajo nasprotniki, se Mirovni inštitut vtakne ravno v to. Oziroma z “različnost bogati” opozarja na različnost družinskih skupnosti.

Ja, nič nimam proti različnim družinskim skupnostim, samo taktično pa to za kampanjo ni dobro. Sploh pa celoten sloga naravnost kliče po odgovoru v smislu “nisem peder, sem proti”. Kaj mislite, kateri slogan je lažje razumljiv, in bolj zadane?

Sam slogan je seveda všeč kreativcem, ker se potem z barvno zasnovo poigrajo s sekundarnim pomenom, in znotraj “nisem zagaman” sporočajo “sem za”. No, vprašanje pa je, koliko ljudi, ki pač niso tako pozorni, to prebere kot “nisem za”? Sporočila morajo biti enostavna. Ne pa da se pomen skriva nekje v ozadju.

Sporočilo me nekako napeljuje na idejo, da gre Mirovnemu inštitutu predvsem za to, da pokaže da oni so pa PROTI klerikalcem. In to tudi za ceno zavrnjenega zakona. Škoda. Res škoda. No vsekakor pa uspeh za njih. S tem bodo namreč dobili potrditev, da je v sloveniji res tako zagamano stanje, da je potrebna inštitucija kot so oni, da postane slovenija bolj odprta.

Kot podpornika zakona, me to žalosti. In se močno bojim, da bo na pomašnem referendumu, takšen sistem imamo pač v Sloveniji, na mojem seznamu se pojavil še en križ. Žalostno. Če se bo takšna kampanja nadaljevala, je čisto možno, da se sam referendumu enostavno ne bom udeležil. In priskutili mi ga bodo podporniki zakona, kar je še posebej žalostno.

Iz SSKJ:

zagáman -a -o prid. (ā) nižje pog. 1. neumen, tog, trdovraten: to je zagaman človek / ni mogel poslušati tega zagamanega govorjenja / kot psovka osel zagaman2.težaven, neprijeten: v takem vremenu je plezanje zagamano / življenje se mu zdaj ni zdelo več tako zagaman