Film po knjižni predlogi

Vsekakor je gledanje filma posnetega po knjigi, ki si jo pred tem prebral, drugačno od siceršnjega gledanja filma. Še posebej, če si film z nestrpnostjo pričakoval zaradi navdušenja nad knjigo. En takšen primer je bila vsekakor trilogija Gospodar prstanov, fantazijski roman (oz. pravljica) J.R.R. Tolkiena. Trilogijo je režiral Peter Jackson, in po mojem mnenju svoje delo opravil odlično.

Peter Jackson se je moral spopasti z domišljijo, ki bralcu ob bogatih opisih pisatelja v mislih pričara raznorazne pokrajinem, mitska bitja in malodane nepredstavljive kreature. In naloga Petra Jacksona je bila preseči to bralčevo domišljijo v realnosti, oz. psevdorealnosti, ker marsikaj posneto se seveda kasneje še obdela.

Žal pa navdušenja nad Jacksonovo realizacijo knjige ne morem deliti tudi za film Atlas Shrugged: Part 1, ki je nastal po knjižni predlogi Ayn Rand. Za razliko od Tolkienove pravljice, je Atlas Shrugged v bistvu filozofska knjiga, na trenutke precej naporna za branje, še posebej če jo bereš v tujem jeziku. Polna je udarnih misli in dialogov. Ali se to res ne da preliti v film, ali pa le režiser ni bil kos svoji nalogi, težko ocenjujem. Ampak skoraj prepričan sem, da če ne bi pred tem prebral knjige, ne bi vedel o čem se film sploh gre.

Poleg tega pa film enostavno izpusti kar precej ključnih misli in dogodkov, marsikaterega pa tudi obdela brez potrebne spremljajoče energije. Recimo dogajanje po uspešni prvi vožnji vlaka po John Galt liniji. Most so sicer lepo naredili, ampak dvomim, da je komurkoli razen bralcem knjige jasno zakaj je pomemben, in v čem je fora. Pa dialog oz. predavanje okoli pomena denarja na eni od zabav je bilo čisto izpuščeno.

Film Atlas Shrugged: Part 1, je za mene dolgo pričakovano …. razočaranje. Glede na njihove stroške in dosedanji izplen drugega dela verjetno ne bomo dočakali. In težko bi bil nad tem razočaran.