Vetrna energija – utopija ali realnost prihodnosti

Ne, ni me Kopenhagenski vrh napeljal na to pisanje. Kašen domet pa ima, poenostavljeno pogledano, če 20 (ali 50) Erjavcev zaseda? Ja, marsikaj bodo pojedli, se poslikali in poklepetali. To je to. Mediji bodo o uspehih obširno poročali. Seveda instant pripravljene novice. Če pa vas zanima malce več, pa si lahko preberete bolj zamolčane zgodbe. Recimo iz bloga nobenihjebenihreform (upam da bo pisec nadaljeval).

Tauernwindpark

Povod za moje pisanje je članek v zadnji Življenji in tehniki. Presenetil me je podatek da Danska že več kot 21% električne energije ustvari s pomočjo vetrnic. Španija pa recimo skoraj 12%. To pa več ni zanemarljivo. Priznam. Do sedaj sem vetrnice dojemal predvsem kot sredstvo za kurjenje denarja raznih EU skladov, da pa kaj bistveno pripomorejo k energetski bilanci države, pa si nisem mislil. Ampak te procenti so me pa presenetili.

Evropa sicer prednjači pri uporabi vetrne energije, vendar jo ZDA uspešno lovijo. V letu 2008 je bilo tako v ZDA na novo postavljenih več vetrnih zmogljivosti kot v Evropi. Slovenija, kjer je vsem jasno kdo je kriv za čedalje večje ekološke težave, se na seznam ni uvrstila. Zadnja Romunija, pridobi 0,03% elektrike iz vetra. Slovenija pa …. no kaj pa čmo pričakovati, saj imamo Erjavca.

Seveda pa ob tem ne smemo pozabiti, da veter ni edini obnovljivi vir energije. Na srečo se pri izrabi vodnih virov odrežemo nekoliko bolje.

Vetrna energija očitno torej več ni eksotika, kjer so pomembnejši principi kot koristnost. Če se bo podobno zgodilo še z fotovoltaiko, bo pa morda termoelektrarnam (razen jedrskim) res odklenkalo.

Sicer pa je zanimiv razvoj tudi na drugi strani. Na strani porabnikov. Teslamotors ima par zanimivih modelov.

3830026939_340c826e12

Pred časom pa sem že objavil eno predavanje, kjer je tipson lepo pojasnil, da vso tehnologijo že imamo. Čakamo le še … pomankanje nafte morda?

PS: Ne pozabit http://nobenihjebenihreform.tumblr.com