Zakaj ne električni avto sedaj? TED.com

Na TED.com je veliko idej, vrednih razširjanja. Tako iz področja tehnike in ITja, kot tudi umetnosti in kulture, ekologije in človekovega razvoja. In tale mi je dal malce misliti.

[youtube FcoJt2KLC9k]

Ja, zakaj ne bi električnih avtov imeli sedaj. Zakaj smo zadovoljni s poiskusi in načrti, ki predvidevajo recimo 1% električnih avtomobilov do leta 2020. Klinc! Trenutna tehnologija že omogoča električne avtomobile. Večina uporabnikov se tako vozi do nekako 100 km na dan, morda v vsako smer. Če je omogočeno polnjenje tako doma kot na parkirišču, je večina uporabe avtomobila pokrita.

Ok. Ostanejo še izleti. Recimo čez vikend v Munchen in nazaj. Na kavo do Dubrovnika. Ali na dopust na Portugalsko. Tesla pravi, da njihov električni športnik prevozi 350 km, z enim polnjenjem. In polnjenje traja 3,5 ure. Kar je malce nepraktično. Ampak, če bi bile baterije narejene tako, da jih lahko avtomatsko zamenjamo na električni črpalki, bi to pomenilo, da se je treba na cirka 3 ure ustaviti za recimo 10 minut. Kar pa je popolnoma sprejemljivo.

Zakaj torej, če tehnologija že ustreza, se ne dela večjih korakov naprej. In se s tem zahodni svet reši ene največjih odvisnosti, ki jo ima. Odvisnosti od nafte. In naredi en resen korak k bolj ekološkemu življenju. Seveda, če se elektrika pridobi iz zelenih virov, ne pa recimo Šoštanjske termoelektrarne.

Leta 2020 bi lahko imeli 80% električnih avtomobilov. Če bi bila za to volja. Ampak kot omenja v videu, bodo ta korak verjento naredili v Izrealu ali Avstraliji. Pri nas pa…. Ne morem si kaj, da se ob tem ne spomnim Pediatrične klinike v Ljubljani. Za obljube pred koliko volitvami so jo uporabili? Podobno kot stadium. In na koncu je tisti, ki je končno zadevo spravil v tek, požel le negativno publiciteto. Kar daje jasen signal politikom. Precej bolje je obljubljati. Spomin volilcev je kratek, in očitno se na volitvah bolj spomnijo danih obljub iz predvolilnega boja, kot neizpolnjenih obljub pred prejšnjimi volitvami.

PS: Video pa nujno pogledat. Je precej boljši, kot moje pisanje :-))