ShoZu rules NOT!

S ShoZu začenjam eno krajšo serijo o mobilnih aplikacijah. Le te so v porastu, najlepši primer pa je iPhone. Ki je sicer krasen izdelek, ampak v bistvu nič posebnega. Vse kar ponuja, ponujajo tudi konkurenti, nekateri pravijo da celo bolje. Ampak Apple vseeno ponuja več. Ponuja celostno rešitev. In uporabniki lahko mobilne aplikacije kupujejo praktično nehote, kar vodi v zavidljive številke downloadov. Ampak iPhone bom prepustil tistim, ki ga imajo. Sam se bom posvetil temu, s čimer imam izkušnje na moji Nokii 6110 navigator. Ko pa s tem končam, bo pa čas za nov mobitel :-)))

Ena od nevšečnosti, ki me je motila pri mojem mobilnem komuniciranju, je bila nezmožnost objave fotke na facebooku direkt iz telefona. Ne vem zakaj, ampak facebook v svoji mobilni različici, ki je drugače čisto uporabna tega ne podpira. Pa sicer browser v mobitelu to zna, na recimo Frendi & Flirt, sem komot objavljal tudi videe. Sicer malce nerodno, ampak je šlo. Na facebook pa ne.

In potem sem preko TechCrunch-a zasledil, da naj bi ShuZu ponujal tovrstne sladkorčke za večino malce pametnejših telefonov. In res, z ShoZu se odprejo popolnoma nove možnosti mojega, sedaj že malce starega, telefona. Recimo opremljanje slik z GPS informacijo, česar Nokia sama očitno ne zmore. In direktno pošiljanje fotk na facebook, videov na youtube. V bistvu ima tale shozu več 10 konektorjev na različne popularne site, kamor potem uplodaš material, spreminjaš status, spremljaš spremembe statusov frendov ipd… Odlično.

Še posebej me je presenetila stopnja integracije v sam mobitel. Ko shozu teče, se ti takoj po tem ko poslikaškakšno novo sliko, pojavi možnost “Upload to facebook”. Z eno potrditvijo, je zadeva že na poti na facebook. No, v bistvu se da nastaviti, da uploada kar vse, brez potrditve. Skratka celotna uporabnikova interakcija je:

  • Odpreš pokrovček fotoaparata na mobitelu
  • Stisneš gumb za slikanje, in slika že potuje na facebook.

Enostavneje ne gre. Podobno za you tube. Ostalih pa nisem probal. Seveda pa se da v shozuju nastaviti, da se zažene avtomatsko ob zagonu mobitela, pa še kup drugih zadev. Recimo da poleg da pošlje sliko na facebook, le to pošlje še po emailu. Odlično!

Nekaj časa se mi je zdelo, da je celo preveč integriran z mobitelom. Da je toliko v njegovem jedru, da ga niti ugasniti ne moreš, pa tudi, če to delaš preko task managerja. Ampak se je potem izkazalo da temu ni tako, da je vseeno toliko prijazen do uporabnika, da ga lahko ugasneš.

Presenetilo me je tudi, da sem ob našakah dobil SMS. Program je očitno mojo številko poslal na svoj server, in ko tam ugotovijo da nekaj ni ok, recimo youtube account ne deluje, pošljejo SMS. V bistvu ne vem, če res pošljejo SMS. Glede na stopnjo integracije, ga morda le simulirajo :-))) In se kreira lokalno, ter userju izpiše da je dobil SMS. Kakorkoli, look & feel je kao SMS.

Ima pa ShoZu eno pomankljivost. V bistvu ne dela. Sicer mi je upelo objaviti 3 fotke na facebook, na začetku, nato pa nič več. Enostavno sam javlja da jih je objavil, prenos se v resnici dogaja, ampak fotk na facebooku ni. In podobno s statusom. In status feedom prijateljev. Program javlja VSE OK, naredil ap nič. Youtube je pa druga zgodba. Tam po začetni authentifikaciji, le to izgubi, in javlja da geslo ni pravilno. In ko to ponoviš 5x se pač naveličaš. Še celo statusa na facebooko, razen 1x, ni uspel nastaviti, in približno tolikokrat je tudi feed statusov ostali userjev prenesel. Verjetno je težava v tem, da izgubi povezav z facebookom.

Res mi ni jasno. Videti je, da so se avtorji res potrudili in naredili res dobro integrirano in uporabno aplikacijo. Ki pa pogrne na celi črti, ko bi morala narediti to, čemur je namenjena. Pa to niti ne bi bilo tako boleče, če bi uporabniku vsaj javila da nekaj ni ok. Nop. Vse je ok. Samo slik ni nikjer.

V nadaljevanju sledi še gmail, pa sportstracker, pa garmin, pa google earth in pa razmišljanje o tem, kam vse skupaj gre.

PS: Me je pa včeraj šokirala še ena zadeva. Ko sem se vračal iz Avstrije, sem dobil SMS, da so ugotovili da sem prišel nazaj v domače omrežje, in da bodo sedaj vse storitve shozuja naprej delovale. Hm. Hm. HM! Ampak jaz programa sploh ne laufam (inštaliran je še), ker pač ne dela. Ali je tale zadeva toliko zvita, da uporabniku kaže da kao ne alufa, v resnici pa prikrito teče dalje? Gr. Aja, pa še takoj nato, se je videlo da je vspostavil povezavo in nekaj počel. Verjento prenašal kakšen feed uporabnikov, ki mi ga potem ne zna prikazati.