Mobile gmail rules NOT!

Že pred časom sem napovedal eno serijo o mobilnih aplikacijah, in danes bom obdelal drugi primer. Same mobilen aplikacije postajajo čedalje pomembnejše, ker za razliko od računalnika imamo mobitel pri roki neprestano, njihove sposobnosti pa omogočajo čedalje več storitev. In ena od teh je tudi dostop do elektronske pošte.

Odkar sem pričel uporabljati gmail sem prepričan, da je to ne le najboljši email servis ampak tudi najboljši email client. Sicer je kakšen outlook bolj fancy, ampak gmail ponuja tiste funkcije, ki jih potrebuješ na učinkovit način. In zato sem se kar razveselil gmail clienta za moj mobitel, takrat še Nokia 6110 navigator. Downlodam. Inštaliram. Se prijavim. Deluje hitro, krasno. Zaprem. Ponovno odprem. Ponovno vpišem geslo ??????? KAJ??? Ne zna si zapomniti gesla. Na mobitelu, kjer je to še posebej težavno vpisovati, zaščiteno imam pa itak tako da se telefon sam zaklepa. Neuporabno. In sem ga pobrisal.

Ko sem nabavil nov telefon, Nokio 5800 XM, sem videl, da je vmes mobilna gmail aplikacija napredovala iz neke verzije 1.x na neko 2.x. Dovolj, da bi človek pričakoval da so kaj pametnega naredili. Downlodam. Namestim. Se prijavim. Zaprem. Zalaufam. In sem prijavljen. Heureka! Uspelo jim je.

Nokia 5800 XM nima tipkovnice. Ima relativno velik touc screen. In glej ga zlomka. Namesto da bi kazal gmail client maile čez cel ekran, jih kaže čez pol ekrana, spodaj pa nariše krmilno palčko in neke kontrolne gumbe, za katere ne vem kaj naj bi sploh počeli. Označeni so pa z A B C in D. Skratka koristno uporabijo pol ekrana. Res pa maile lepo scrolira. Mehko.

Pravi šok pa doživiš, ko poiskusiš prvič poslati mail z priponko. Recimo s sliko, ki si jo ravnokar poslikal. Ne gre. gmail mobilni client ne podpira prilog. Neuporabno.

Res mi ni jasno, kako si lahko google, najprepoznavnejše in največje internetno podjetje dovoli takšno šlamastiko. In to ne le v prvi beta verziji, ampak še kar naprej.