Kako google earth pomaga ob letalski nesreči

Ob nedavni nesreči, ko je verjetno Airbus A330 padel v atlantik, se pokaže kako smo kljub vsej visoki tehnologiji nebogljeni. Radarski posnetki povedo predvsem to, da avion v zraku več ni. O tem, kje je padel pa molčijo.

Črna skrinjica oranžne barve se predblackbox-thumbvidoma nahaja nekje sredi podvodne gorske verige, na višini globini 5000 metrov. Sicer oddaja neke signale, ampak ali si predstavljate kako težko je najti črno skrinjico v kakšni grapi, recimo v Kočevskih gozdovih. Kaj pa če so potopljeni še par km globoko?

Že to, da se pripelje prava oprema na kraj dogodka traja, potem pa bitka s časom. Kdo bo prej. Ali robotek našel kar išče, ali baterije crknile.

In ker je verjetnost, da najdejo črno skrinjico tako majhna, je toliko bolj hvalevreden poseg googla, ki se je odločil pomagati. V svojo applikacijo google earth, ki sedaj že nekaj mesecev omogoča vpogled pod morsko gladino, pregled morskega dna, s čimer so tudi našli ostanke Atlantide, bodo naložili najnovejše satelitske slike, ki jim jih je v ta namen posredovala NASA, int ako omogočila več miljonom uporabnikom, da pomagajo pri iskanju.

google-earth-ocean

Če je iskanje razbitin in črne skrinjice z par avioni in helikopterji ter dvema podvodnima robotoma podobno iskanju šivanke v kopici sena, je tako iskanje, ki ga izvaja miljone ljudi vse nekaj drugega. In uspeh praktično zagotovljen.

To je lep primer uporabe sodobne tehnologije v koristne namene.

PS: Imam malo moralnega mačka, ker pišem tovrstne “neumnosti”. Ki pa nekoč morda to ne bodo več. In mroda bo pa kdo dobil idejo, da bi bilo to realizirati res smiselno, in bi tako tudi žrtve tragične nesreče umrle s vsaj malo smisla.