Abanka – banka prijaznih oderuhov

Na radiju se vrti oglas Abanke. Oglašujejo izjemno priložnost, da znaša provizija pri plačilu poloćnice zgolj 94 centov. Če jih pa plačate 6 hkrati, pa vam eno provizijo podarijo.

Skratka za eno plačate 94 centa kar je 225 SIT.
Za 6 njih pa plačate ugodnih 4,7 centa oziroma 1128 bivših SIT.

BN02

Recimo da imate položnico za Mobitel. 30 EUR. Provizija znaša več kot 3%. Ugodno mar ne.

Ob takšnih zadevah me res prime, da bi jim vse skupaj nekam vrgel. Ok, seveda obstajajo ugodnejše možnosti. Sploh, če plačuješ online. Ampak resnici na ljubo je dostopnost online plačevanja ponavadi obratno sorazmerno s količino denarja, s katero razpolaga posameznik. Težko si predstavljam upokojenca z bedno pokojnino, ali delavca v podobnem stanju, kako ima ustrezen računalnik, dostop do interneta, plačuje dodatno članarino za online banko ipd…

Zanimivo je, da v Ameriki še kar furajo čeke. Ki so se pri nas kar nekako ukinili. Kako izgleda plačevanje tam? Na dom dobiš račun, frankirano kuverto, v katero vržeš podpisan ček, in vržeš v kaselc. Ček vnovči prejemnik, in on plačuje provizijo bankam, ne ti.

PS: Ne vem kolikšne so provizije drugje. Morda je banka med manjšimi oderuhi. Amapk že te njihove provizije se mi zdijo absurdne.