Pahor ali Janša na blog Andreja Košaka

Ob Tarči na RTVSLO sem med brskanjem nekako padel na blog Andreja Košaka, ki v svojem zapisu Malo morgen piše hvalnico Pahorju in pljuva po Janši. Blog pa začne in nekako zaključi z tezo da imajo Finance, oz njihovi novinarji, nek interes oz. idejo velike koalicije (SDS + SD).

Košak nekako prikazuje, da naj bi si Janša takšno koalicijo želel, ker pač nima nikogar drugega, da pa si jo je z dosedanjim delom tudi zapravil. Češ da Pahor ni nor.

Ja Pahor res ni nor. Nor je nekdo drug.

Osebno verjamem, da je ravno Pahor tisti, ki si najbolj želi veliko koalicijo. V bistvu tudi Janša v tem ne zaostaja. Po svoje je absurdno, da tako oba v bistvu sledita Drnovškovemu pristopu, ki je bil vedno mojster koalicij, in v bistvu je na koncu celo zadel, ko je v parlamentu omenil nekaj v stilu “saj se boste pobili, ko ne bo mene”. Ja, Drnovšek je s svojim “deli in vladaj” spretno krmaril leta in leta. Posledice tega pa plačujemo sedaj, ko prihajajo trupla na površje. SCT ni sam po sebi kriv. SCT je posledica dolgoletnega deljenja resorjev, ki so jih posamezne stranke imele za svoje peskovnike. IN molzne krave. In SCT je le en takšen primer. In oba velika voditelja, želita takšno politiko nadaljevati.

Pahor je tudi v malce nezavidljivem položaju. Že v lastni stranki, je dokaj osamljen. Če je on sam dejansko nekje proti sredini političnega spektra, je njegova stranka krepko na levi. In to še nekako gre, ker imajo drug od drugega koristi. Če pa se sedaj v koaliciji priključijo še preostali levičarji (recimo zares) bo Pahor med temi še bolj marginalen, in jih bo še toliko težje krotil. Pahor bo veliko lažje krmaril v koaliciji z Janšo.

Janša ima pa drug problem. Njegovi koalicijski partnerji so nesposobni. In izgubljajo volilce. In njihova moč počasi več ne bo zadoščala, da bi lahko pomagali pri oblikovanju koalicije.

Andrej Košak se je jasno povedal svoje stališče. To me veseli. Leo bo brati njegov komentar in hvalnico modremu Pahorju, ko bo le ta podpisal koalicijsko pogodbo z Janšo. Morda kot bodoči premie, morda le kot njegov namestik. Videli bomo.