Zdravnik, šolniki, sodniki, policisti,…

… so praktično vsi že napovedali borbo za višje plače. Ali je to naključje, da se dogaja v volilnem letu?

Dve možni razlagi sta. Po prvi, se sindikati enostavno zavedajo, da imajo tik pred volitvami večje možnosti pri pogajanjih. Ker se vlada pač trudi prikazati, da vlada modro in razumno, da vlada mir, prosperiteta in enotnost.

Po drugi, pa tovrstne nevšečnosti zakuhavajo opozicijski člani sindikatov, ki s proženjem nemirov pomagajo vržt vlado iz sedla.

Kaj menite, katera razlaga je pravilnejša?

Kot davkoplačevalca me takšne razmere skrbijo. Kakorkoli že, na koncu bo nastradal naš žep. In tukaj se globoko strinjam z g. Franklom (Delavci, molzejo vas kučani in janše). In ne vem, zakaj vlada ne predlaga enega dokaj enostavnega ukrepa. Omeji naj proračun za plače javnega sektorja. Razdelitev pa delno prepusti sindikatom. Naj učitelji, sodniki in policaji ter ostali, podajo predloge, ki morajo poleg tega kje bi povišali plače, določa tudi kje bodo vzeli. Vreščati “dajte mi več” zna vsako teslo. Kaj konstruktivnega pa še nismo slišali.

Pa še nekaj. Plača za čas stavke, naj bo bela ali črna, pa naj se nakaže v dobrodelne namene. Pa da vidimo koliko socialne države so pripravljeni financirati porabniki javnih sredstev.