Slovensko antiameriško razpoloženje

Vedno znova me presenetijo takšne majhne opazke, ki se pojavljajo med siceršnjim programom na radiju. Recimo na današnji dan, pred par 100 leti, se je določila dolžinska enota meter. Lepo, da temu namenijo par minutk tudi na radiju. Ampak ne vem zakaj je potrebno vključiti tudi takšne izjave, kot je naslednja iz VALa 202:

“Meter smo uvedli pred več kot 200 leti. Nekje po svetu, pa še dandanes uporabljajo drugačne enote. Smo torej najmanj 200 let v prednosti pri prilagodljivosti, kot tisti, ki se sicer imajo za naprednejše.” (prosto po spominu)

Popolnoma jasno je, da to leti na američane, čeravno sploh niso edini, ki uporabljajo bolj klasične merske enote od, nekateri bi rekli, popolnoma razosebljenih decimalnih enot.

1. Nimajo le američani sebe za naprednejše. Za takšne jih ima tudi velik del ostalega sveta. In marsikdo jim to zavida. In se potem ne more vzdržati neprimernih komentarjev.

2. Kaj je več vredno? Spoštovanje tradicije ali prilagodljivost. Ja, nekateri smo bolj prilagodljivi in posvojimo vsako neumnost, ki si jo kdo spomni. Recimo valentinovo, helloween, shoping centre, McDonalds,….

3. In kje je tisto sprejemanje drugačnosti, na katero smo tako zelo ponosni, ko je treba sprejeti drugačne američane?

4. Mar veste, da so par 10 let nazaj, pri nas uvedli kelvine namesto celzijev, paskale namesto barov? In čez par dni to preklicali? Kje je ta prilagodljivost? In zakaj uporabljati celzije, če so kelvini znanstveno precej bolje definirani?

Ampak ne, saj ne gre za debato o merskih enotah. gre za to, da je potrebno podpihovati antiamerišjko razpoloženje.

PS: Prišel je na obisk stric iz amerike. Ne glede na to, koliko let je že tam, še vedno govori slovensko, in se ima za slovenca. In ja, tudi on je američan. Ker v Ameriki ni važno od kje si, ker tam je vsakdo od nekje. Kaj pa pri nas?