Borut Hood – 50 mio za Adrio

V torek baje Borut Pahor ni dobil želene zaupnice, boril se je sicer kot lev. Baje zato, ker sicer bi morala vlada opravljati le tekoče posle. Med tekoče posle pa verjento ne sodi dokapitaliziranje Adrie. Ali pač? Glede na to kar piše Delo, je vlada to sprejela na korespodenčni seji, ki so jo med glasovanjem o zaupnici prekinili, nato pa nadaljevali in Adrii odobrili 50 mio EUR. No vlada 49,5 mio, pol miljončka je pa prispeval PDP, ki je pač v 100% državni lasti. Še 13.8 miljona pa bo prispevala NLB v obliki konverzije kreditov. No ja, tudi zaradi tega pač NLB potrebuje novih 400 miljonov, ampak ne bomo malenkostni. Saj gre le za 200 otroških vrtcev.

 

Saj morda delam komu krivico, ampak nekako imam občutek, da je vlada že davno nazaj izgubila stik z realnostjo. In potem daje miljone za grčijo, miljone za NLB, pa za Adrijo… Vmes ji davčni prilivi upadajo, viša se brezposelnost, reformni predlogi (bolje rečeno skrpucala) pa cepajo kot muhe. In gre sedaj predvsem še za to, kako ustreči temu in onemu prijatelju.

Kot sem že parkrat zapisal (pa bom še velikokrat, dokler ne bo to splošno znano) ne gre pri tej pomoči Adriji za nič drugega kot za spreobrnjenega Robina Hooda. Saj veste, Robin je jemal bogatim, da je dajal revnim. Spreobrnjen Robin Hood (recimo mu Borut Hood) pa jemlje revnim, da daje bogatim. Uporaba letalskih storitev je namreč v domeni premožnejših. Če Adria z tem ustvarja izgubo, to pomeni, da uporabniki ne plačujejo vseh stroškov, ki nastajajo. In to potem krijemo davkoplačevalci.

No, morda pa uporabniki celo pokrijemo vse stroške in izguba nastaja zaradi nepotrebnih stroškov, nevezanih na izvajanje letalske službe. Toliko slabše.V tem primeru potem davkoplačevalci direkt plačujemo luksuz posameznikom. Nepotrebni stroški niso pač nič drugega kot luksuz.

Sicer pa je 50 mio nekako 2 Falcona. Se spomnite, kakšne so bile reakcije ob nakupu Falcona, kot rezultat je pa le ta lepo v hangarju? Sedaj bomo “kupili” kar dva! V okviru vlade, ki izvaja le tekoče zadeve.