400 miljonov Evrov za NLB

Priznam. Na svojem bančnem računu nimam niti miljončka, zato si 400 miljonov EUR še toliko manj predstavljam. Tudi, če preračunam v število pirov mi to prav veliko ne pomeni. Zato poiskusimo poiskati druge primerjave.

V Trzinu gradijo nov vrtec. Za 10 oddelkov. Eko, zeleni, pa še kaj bi se našlo. Cena? Sitnica. 2 mio EUR. Se pravi za 400 miljonov EUR lahko zgradiš 200 (dvesto!) vrtcev. Pa verjetno, če bi jih res naročil 200, bi dobil še orng popust.

Osnovno šolo obiskuje cirka 160.000 otrok. 400 mio EUR pomeni 2.500 EUR na otroka. Za ta denar lahko vsem kupimo zvezke, učbenike, malico in kosila. In to ne za eno leto. Za par let. Za par let BREZPLAČNE osnovne šole! Za 400 mio EUR.

Okoli 50.000 delavcev prejema minimalno plačo ali le malce višjo. Z davčnimi olajšavami bi za 400 mio EUR lahko vsak mesec, 6 (šest!) let prejemali 100 EUR višjo plačo.

Si predstavljate avto za miljon evrov? Mislim da se da kakšen ferrari dobiti že za četrt miljona. 1600 takšnih Ferrarijev lahko dobite za 400 mio EUR.

Še bi lahko naštevali, ampak ali ima smisel? 400 mio potrebuje NLB, da lahko naprej posluje. To ne pomeni, da bi lahko začela bolje kreditirati slovensko gospodarstvo, kakor namiguje minister. Ne. NLB potrebuje ta denar, da zaradi slabih kreditov, uravnoteži svojo strukturo virov. In ker gre baje za strateško pomembno banko, bomo to plačali državljani.

In ob tem še poslušali slaboumne razlage “uglednih gospodarstvenikov”, kot je recimo Bine Kordež (nekoč Merkur), češ da ne gre za strošek oziroma metanje denarja stran, amapk investicijo. Da bo NLB pač toliko več vredna, kolikor več bomo vanjo vložili, ko jo bomo pač prodali. Pravljice za otroke.

In nenazadnje, ali bo za to, da kar tako, mimogrede zapravimo 200 vrtcev ali brezplačno osnovno šolo kdo odgovarjal? Bo uprava dobila kaj manjšo nagrado? Bodo politični botri, ki so pomagali deliti kredite po politični liniji kaj odgovarjali?

Slovenija je ustavno določeno socialna država. Ampak lepo prosim, res lepo prosim, da se naslednjič, ko se bo kdo skliceval na socialno državo, pa naj bo politik ali sindikalist, primite za denarnico. Zelo verjento namreč je, da vam iz nje ravnokar vlečejo novih 500 EUR, s katerimi pa ne bodo gradili vrtcev, ne bodo omogočili brezplačne osnovne šole niti ne bodo nižali davkov, da bi imeli višje plače. Ne bodo!

PS: 400 mio EUR je cirka 16 Falconov! (Mladina pravi da so vladnega obračunali po 25,8 mio) Se spomnite koliko je bil takrat prelitega črnila na to temo? Kako dolgo se je vlekla afera?

PPS: @luka_valas: NLB bo Borutu lahko plačevala kavo – vsak dan, kakšnih 700 tisoč let.