Balkan ni v Evropi, Evropa JE Balkan

Včerajšnje oddaje Studio ob 17ih nisem ravno pozorno in v celoti poslušal. Sem pa vmes slišal par izjav, ki so me malce šokirale. Pa šokirale ni pravi izraz, ker čedalje jasnejše je, da Evropa ima probleme, tako da so me v resnici bolj zdramile, kot šokirale.

Obravnavala je položaj članice EU, in članice EVRO območja Grčije. Grčija se je znašla v težkem finančnem položaju. Bruselska demokracija ji je pripravila plan stabilizacije (remember Milka Planinc), ki pa Grkom ne diši preveč. In grki to kažejo na ulicah. Tudi Sloveniji ni tuje ohranjanje pridobljenih pravic, kot so zgodnje upokojevanje, bogat javni sektor, stabilna zaposlitev …. pa naj stane kolikor hoče. Saj bo že nekdo plačal.

Kar me je pa presenetilo v pogovoru v Studiu ob 17ih, pa so bile trditve v smislu “sedaj bodo morali pa resno voditi fiskalno politiko” zadolženi za EVRO seveda. Se pravi resno bodo morali začeti nadzirati spoštovanje dogovorjenih pravil, ki bodo zagotavljali stabilnost naše skupne valute. Ja kaj so pa počeli do sedaj? Oziroma kako? Neresno?

Kakor kaže, je temu res tako. Nobena skrivnost ni, da so z izpolnjevanjem kriterijev imele težave tudi velike država, kot je recimo Nemčija. In se jim je pač spregledalo čez prste. Ker so pač preveliki. Grčija je pa nekje vmes. Dovolj velika, da lahko povzroči težave, in dovolj majhna, da imajo Bruseljski centralisti idejo pokoriti jo.

Morda ne bi škodilo pogledati čez lužo, kjer se zvezne države ne smejo zadolževati, za razliko od članic EURO območja (tako sem slišal v že omenjeni državi). S tem ima centralna politika precej lažje delo pri zagotavljanju stabilnosti. Morda bi o čem podobnem veljalo razmisliti tudi v EU.

Težave Grčije v marsičem spominjajo na Srbski vdor v zvezni (jugoslovanski) denarni sistem. Kako se je vse skupaj potem zaključilo, je znano vsem. Verjetno pa ne tistim v Bruslju, ker sicer bi že davno začeli delati resno, in ne po balkansko – “lako čemo mi”.