Zdravkomati se vračajo

Zdravkomati, naprave za potrjevanje zdravstvenih kartic, se bodo po nekajletnem delu poslovili. Moram priznati, da mi že takrat ni bilo jasno zakaj sploh obstajajo, saj so v tistem času bile računalniške povezave tako znotraj ustanov kot tudi med ustanovami nekaj povsem običajnega in zanesljivo delujoče.

Uporabnik od zdravkomata ni imel nobene koristi. Vtaknil je kartico in jo dobil ven. To je bilo to. Ali ima urejeno zavarovanje ali ne, se bi komot lahko preverjalo tudi pri sprejemni sestri, in če bi bilo res potrebno, se bi tam ta podatek tudi vpisal na kartico.

Imajo pa zdravkomati eno krasno lastnost. Potrebno jih je bilo prodati. Inštalirati. Vzdrževati. Potrebno je bilo imeti projekt vzpostavitve. In sedaj je potreben sistem predelave na sistem brez zdravkomatov. Znova so potrebni projekti, spremembe, uvajanje novih rešitev.

Nekdo dobro obvlada svoj posel. In ta nekdo, definitivno ni na ZZZS ki naj bi skrbel za racionalno porabo denarja iz zdravstvenega zavarovanja.

Po vspostavitvi novega sistema, lahko le čakamo, kateri bo naslednji. Recimo da se zdravstvene kartice ukinejo, in se namesto nje uvede univerzalna osebna izkaznica. Ki seveda ne bo hkrati tudi vozniško dovoljenje, ker ta projekt potem pride naslednji. Za tem pa zaradi zaščite osebnih podatkov znova nazaj. Na ločene kartice in zdravkomate.

Važno je pač, da denar kroži.