Ali je gospodarska kriza res znanilec nekega novega časa?

Seveda. Še vsaka do sedaj je bila :-)))

Ob tej finančni krizi, ki je prerasla v gospodarsko recesijo se je pojavilo kup idej o tem, kako to kaže na propad kapitalizma. Da je edina rešitev sprememba sistema, in to v temeljih. Da je to jasen signal, da tako naprej več ne gre in je nekaj potrebno narediti.

Jup. Za Slovenijo je ta kriza v bistvu prva. Tista ob propadu socializma pač ne šteje, ker je šlo za drugačne okoliščine. V bistvu z malo logike lahko zaključimo da sprememba sistema povzroči gospodarsko krizo. In tisti ne vešči logike kaj hitro zaključijo da velja tudi obratno. Da gospodarska kriza pomeni menjavo sistema. Pa kaj še.

GDP_growth_1923-2009

Ob tem si je dobro odstraniti plašnice in pogledati malce na okoli. Recimo na wikipedijo. Kjer najdemo spisek recesij, skozi katere so se prebijale Združene države Amerike. Začetek spiska je leta 1797 – Just as a land speculation bubble was bursting…, se vam zdi znano? Tale zadnja recesija se je pa baje začela z enim drugim balončkom. Nepremičninskim. Hm. praktično isto. Vmes pa več kot 200 let recesij. Oglejte si spisek.

V teh 200 letih je so šle Združene države Amerike skozi vrsto recesij. In kljub temu uspele obdržati enak ekonomski in politični sistem, kot so ga imele. Kar nam jasno kaže kako odporna je demokracija in kako odporno je tržno gospodarstvo. Na drugh koncih sveta, se je vmes skuhalo že marsikaj, in praktično povsod se je šlo nazaj. Videli in spoznali smo socializem v več oblikah, tako totalitarni kot samoupravni, fašizem in nacizem.

Morda je zanimiva tudi omemba Depresije leta 1920. Ne, to ni Velika depresija leta 1929. Pa vendar je magnituda ekonomske zamrznitve med obema primerljiva. Le da je prva trajala malce manj. Zakaj? Zanimiv video na to temo. Skoraj eno uro dolg, vsekakor pa vreden ogleda.

[youtube czcUmnsprQI]