Ne zavarujete otroka pač pa sebe pred stroški pogreba

Ob začetku leta nas zavarovalnice že kar standardno zasujejo s ponudbo takšnih in drugačnih zavarovanj za otroke, šolarje, dijake. In to seveda podprejo z raznoraznimi reklamami, ki staršem vcepljajo v glavo, da je varnost otrok najpomembnejša. In sporočajo “Kakšen starš pa ste, če ne zavarujete otroka pred najhujšim”. “Ali vi sploh skrbite za otroka?”. “Kaj pa če se mu kaj zgodi?”

Ja, kaj pa če se mukaj zgodi, recimo najhujše. Da ga zbije tovornjak. Pri najnižji premiji boste dobili 1.800 EUR. Pri najvišji pa 5.000 EUR. (zavarovalnica Triglav). Ok, ta denar lahko pomaga pri organizaciji pogreba, ampak ali boste takrat res razmišljali o tem? Ali se res želite zavarovati pred tovrstnim stroškom?

Otroka ne zavarujete pri zavarovalnici, pri zavarovalnici zavarujete sebe, pred nepredvidenimi stroški. Pogreba, dodatne oskrbe ali morebitnih arhitekturnih sprememb zaradi otrokove invalidnosti. Z 30.000 EUR, kolikor znaša zavarovalna vsota pri polni invalidnosti (Triglav), morda otroku res lahko nekoliko olajšate njegovo invalidnost. V bistvu je pa to pljunek v morje, kaj vse vas še čaka.

Če res želite zavarovati otroka, potem predvsem poskrbite da je ustrezno poučen o nevarnostih, da je pot v šolo in iz nje primerna, da je dovolj svetlo oblečen. Kaj več pa že težko storite. Ne glede na to, kaj vse vam zavarovalnice skušajo prodati.

Zanimiva so tudi dnevna nadomestila oz. bolnišnični dnevi. Koliko vam pomeni dodatne 3 (trije) EURi dnevno (Tilia). Za sendvič je, ko obiskujete otroka v bolnici. Ok, če ta denar daste otroku, ga bo seveda razveselilo. Par dodatnih EURov, morda celo prvih “njegovih” mu bo prav prišlo. Kakšne večje koristi od tega pa ni.

Pa da ne bo vse tako črno. Invalidski del zavarovanja se mi dejansko zdi smiseln. Edino smiseln. Z zavarovalno vsoto recimo 200K EUR. S takšnim fondom, bi potem res že lahko otroku olajšal, če pride do tovrstne poškodbe. Večina ostalega je pa le marketinško nategovanje, igranje s čustvi staršev in zbiranje podatkov za kasnejši direktni marketing, ko vam bodo prodali še svetlo prihodnost v obliki takšnega in drugačnega življenjskega varčevanja pardon zavarovanja.