Kelt.si je šalabajzer …

Kelt.si ponuja neomejen prostor na strežniku, neomejen prenos, … za 4.20 EUR mesečno. (splošni pogoji sicer malce omejujejo neomejenost, ampak ali jih najdete na njihovi strani?)

In tako sem prenesel k njim svoj blog. In dobil čez par mesecev nujen klic kao da imam ogromno prenosa podatkov. In sem šel pogledat. Vzrok pa opisal tukaj (/me šlabajzer). Neomejen prenos. Hm? Kaj če bi imel res obiskan blog, a potem bi vse skupaj crknilo?

Čez par dni pa me razveselijo z mailom, da imam na accountu par datotek, ki so v nasprotju z njihovimi pogoji. Bile so arhivske datoteke, s katerimi sem blog prenesel na njihov strežnik. Ok, ker jih res ne rabim, sem jih pobrisal. Nato so mi pa poslali še dve za zbrisat. ker sem delal ravno nekaj drugega, sem se jih spravil zbrisat čez par dni. Ker jih tam več ni bilo, sem malce povprašal kam so šle. “Smo jih pobrisali kar sami”.

Hm. HM. HM! Kako pa dejansko veste, da niso pomembne? Že res, da se niso potrebovale, in da so po splošnih pogojih upravičeni do brisanja tudi brez opozorila. Ampak ali je to dobra praksa. Ali je to “fair use”, ki se ga sicer poiskušajo iti?

Meni se bi to zdelo sprejemljivo le v primeru, če bi obstoj teh datotek ogrožal delovanje strežnika. Sedaj, če pa 2 GB ogroža delovanje strežnik, potem pa res ne vem kakšno gostovanje se gredo? Gostovanje za malčke?

Ali se igrajo z zaupanjem uporabnikov ali pa so enostavno šalabajzerji?

PS: Sicer pa so imeli res kar nekaj dela z mano. Na začetku sem jim nehote sesul server, kar so popravljali kar več 10 ur, potem sem jim delal 150GB prometa mesečno, pa še 10GB prostora kuril. To je res veliko več, kot bi pričakoval za 4,20 EUR / mesečno. Po drugi strani pa je to njihov posel. Naj poskrbijo, da so zaščiteni pred nerodnimi uporabniki. Nenazadnje ti lahko kakšen kolega pošlje foro z rm -fr / pa po pomoti pobrišeš cel server. Če bi bil jaz web server provider bi se pred tem zaščitil.

Ker me zanima ali sem le jaz čuden ali pa so res šalabajzerji sem objavil še na  šalabajzer.si, kjer pa kakšnega uporabnega feedbacka ni.

PS: Oni sicer odsvetujejo lasten backup vsebin, ki jih imaš pri njih na gostovanu, češ, saj mi arhiviramo in imamo kopijo za par dni nazaj. Ok. Kar imejte jo. Jaz vseeno bolj zaupam sebi :-)) Še posebej po pisanju takšnega posta.

PPS: Sicer bi lahko glasoval z nogami in šel drugam. Ampak dejansko sem z njihovim servisom zadovoljen. Kar dela. Problemov ni. Le njihov pristop in delovanje se mi zdi malce – neotesano ali vsaj neizpiljeno.