Življensko zavarovanje ni hec – 2.del (trackback)

Ste prebrali prvi del o življenskem zavarovanju?

Poglejmo realno. Recimo da potrebujete 80K EUR kredita za nakup nepremičnine. Kupujete pač stanovanje, ker s svojim partnerjem in otročičkom pač morate nekje živeti. Na to plačujete recimo 8% obresti, na 20 let. Kakšno zavarovanje potrebujete?

Najprej razmislite, pred katerim tveganjem se želite zaščititi. Meni se zdi najbolj ključno to, da če slučajno preminem, bo partnerka ostala sama z otrokom, razpolovljenimi prihodki, pa vendarle enakim posojilom za odplačevat.

Pogosta napaka je da ob tem mislimo, da smo itak zavarovani, saj je kredit zavarovan. Aha. Je ja. Zavarovanje kredita ponavadi pomeni, da se je banka zavarovala, da bo dobila kredit poplačan od zavarovalnice, če vi ne boste mogli odplačevati. Nato pa vas bo terjala zavarovalnica. Vi niste s zavarovanjem kredita nič na boljšem, le banka je.

V opisanem primeru, je tista minimalna zavarovalna vsota, to je vsota, ki jo izplača zavarovalnica v primeru smrti. nekako vsaj enaka višini kredita. To na kratko pomeni, da v primeru vaše smrti, partner z izplačano zavarovalno vsoto poplača kredit, pa fino je, da mu še kaj ostane. Nenazadnje ima otroka za vzdrževat. Recimo 100K EUR bi bila že kar spodobna vsota. Ob tem je za dodati, da se kredit počasi (z odplačevanjem) znižuje, kar ob nespremenjeni zavarovalni vsoti pomeni da bo ostanek vedno večji. Nekatere zavarovalnice ponujajo tudi kredite s postopnim zniževanjem zavarovalne vsote. Ampak, ali mislite, da bo v primeru vaše smrti partnerju z otrokom ob čedalje večji individualni odgovornosti za pokojnino, izobraževanje in zdravstveno zavarovanje močno narobe hodilo malce več EURov?

Poglejmo še praktično kaj pomeni ta primer. Za omenjeni kredit, vas pride mesečna anuiteta 636 EUR (NLB). Če se ob tem zavarujete za smrt z zavarovalno vsoto 100K EUR, pride mesečna premija 20 EUR (Primer življenskega zavarovanja: Zav. Triglav, ženska, 35 let, za 20 let). Če pa vam namesto tega zavarovalni agent proda klasično življensko zavarovanje, vas premija pride 385 EUR (Zav. Maribor). Nedosegljivo? Za pogosto uporabljnenih 100 EUR mesečne zavarovanje premije, pa dobite zavarovalno vsoto v višini 26.000 EUR (Zav. Maribor). Se pravi če umrete, bo partnerju namesto 80.000 EUR ostalo za odplačati LE 54.000 EUR. Dobro vas je zavaroval.


Naročite se na RSS.

Serije je trackback na harotov prispevek o življenskem zavarovanju..

Serija Življensko zavarovanje ni hec: 1. del, 2. del, 3. del in 4. del.