iPhoto ′09 prepoznava face

Nov Applov paket iLife ′09 vsebije tudi iPhoto ′09, ki naj bi vključeval tudi prepoznavo fac. Pišejo, da naj bi prepoznal ljudi na fotkah, ki jih potem potagaš, potem pa on kar sam išče dalje, na kateri fotki je kdo. Avtomatsko prepoznavanje. Dokaj huda obljuba. Je bilo treba probat.

iLife sem kupil kar pri znanem online ponudniku, kjer so cene res ugodne prenos pa hiter. Uporablja namreč kar torrent protokol. Za to da probam, kako to deluje, je kar ok.

Po inštalaciji nas iPhoto najprej razveseli s tem, da bi on malce upgradeal naš library, in da le ta potem ne bo več dostopen za morebitno starejšo verzijo programa. Za mene, ki imam en iPhoto Library dostopam ga pa iz dveh računalnikov to vsekakor ni najbolj razveseljivo. Prehudo pa tudi ne. Bom pač upgradeal na obeh pa bo.

Nato sem pognal prepoznavo fac. In to je trajalo cirka dve uri (8000+ fotk). Nato pa pač pogledaš fotko, klikneš na novo ikonico za face, on ti jih označi, ti pa vpišeš kdo je. Potem pa recimo izbereš naj ti pokaže vse slike ene osebe, in ti pa pokaže kje vse jo je našel. In potem lahko označuješ kje je našel pravilno, kje se je pa zmotil. In tako naj bi se iPhoto učil in prepoznaval čedalje bolje.

Realna izkušnja je zaenkrat takšna, da face na fotkah išče zelo dobro. Pri prepoznavanju oseb je pa tako tako. Vidi se, da čisto random ne izbira, da se nekako trudi, ampak zadene pa tudi ne 100%. Če bi na osnovi tega lovili sumljive osebe, bi lahko mirno zaprli kar vse.

Omenil sem, da do iste foto knjižnice dostopam iz dveh računalnikih, spravljena pa je na USB drobo diskovju. En računalnik (iMac) dostopa tako preko USBja, drugi MacBook pa preko mreže do tega iMaca nato pa preko USBja.

In občutek imam, da sedaj vse skupaj dela iz macbooka počasneje kot prej. iPhoto je odpiral kar nekaj minut. Bomo videli kako se bo izkazalo v praksi.

Drugič pa v kaj lahko to še nadgradijo :-)))