Kaj bodo omogočali računalniki v prihodnje :-))

Pisal sem že, kako novi iPhoto prepoznava face. Zanimivo bo postalo, ko se bodo te podatki poslali naprej, se združili še z podatki o potaganih ljudeh na facebooku in ostalih podobnih servisih, in bodo algoritmi toliko izboljšani in imeli dovolj podatkov, da bo razpoznavanje praktično 100%.

Si predstavljate kako potem mobitelovo oko (kamero) usmerite v nekoga, in mobitel v povezavi z centralnim facebookom ti sporoči kdo to je. In seveda centralni facebook, s tem tudi tobi informacijo kje se ta človek (pa tudi ti) nahaja v te trenutku. S tem potem še izboljša svoje prepoznavanje naprej. Če je ta človek sedaj pač tukaj, potem ni kje drugje.

Google je pred kratkim uvedel latitude service. Če mu dovoliš, sporoča tvojim prijateljem kje si. Sam pa tudi ve kje si seveda. In, če potem še malce fotkaš, … In vse skupaj potem zbere v servis, kakršnega že ima Microsoft, photosynth, in ga je CNN uporabil v primeru Obamine inavguracije. Iz serije fotk narediš model sveta v tistem trenutku na tistem mestu.

Sledi samo še konvergenca google earth, latitude service, fotke iz mobitelov, photosynth, pa še kup samo za to postavljenih kamer, in pa seveda prepoznavanje ne le oseb, pač pa tudi registrskih številk, avtomobilov, zgradb, ….

… in dobimo virtualno verzijo celotnega sveta, online matrico. Z možnostjo poljubnih časovnih premikov nazaj, in pa seveda tudi naprej. Verjento ni prehuda znanost iz tega da sem ta trenutek v Črnučah, kjer sem ob podobnem času praktično vsak delovni dan, napovedati da bom čez 5 minut pa na rondoju Tomačevo. Seveda obstja možnost napake, ampak.

Navdušujoče ali grozljivo? Odvisno od tega pač, koliko ste že podlegli raznim borcem za zasebnost, ki se še ne zavedajo kako hudičevo malo zasebnosti jim je sploh še ostalo, po drugi strani pa tudi tiste, ki jim je na voljo vsak dan v neomejenih količinah ne izkoriščajo. Če se namreč odpravim v gozd, in pozabim mobitel doma, si lahko vso to silno znanost kar nekam zataknejo. Če me pač želijo poiskati.