Računalniške težave DURSa

2.2. nas DURS lepo obvesti, da se rok za oddajo obrazev za plačilo prispevkov samozaposlenih in lastnikov podaljša iz sredine meseca (15.2) na konec meseca. Vzrok naj bi bil primarno v tem, da se pri uporabnikih pojavljajo težave. Tokrat je namreč prvič omogočena oddaja obrazcev po elektronski poti, in hkrati je to postala tudi edina pot. Kar je malce drugače kot pri DDVju, kjer si lahko v prehodnem času oddajal ali klasično papirnato ali pa elektronsko. Tukaj so se odločili pa za kar oster rez, nič obdobja dvojne možnosti, kar skočimo v vodo, ne da bi preverili kako mrzla je.

Datum, ko bo mogoča oddaja so sedaj nastaili na 6. (OPSVZ) oz. 13.2. (OPSVL). Ob tem pa navajajo tudi, da sami sistema še niso stestirali. Ups… par dni pred štartom sistema oni še niso stestirali. Ok, razumem da štartaš z neko spletno stranjo. Ne razumem da tako dela DURS s servisom, preko katerega bo edino možno oddati zahtevane obračune. Ampak računalniški inženirji smo geniji, po potrebi tudi čaramo.

13.2. pa beremo da je nadgradnja sistema prestavljena na nov termin. Na 16.2. Po 15:00. Skratka rabijo še en vikend. Ubogi programerji :-)))

Zanimivo je tudi sporočilo z dne 25.2.2009. Obveščajo nas o delovnih verzijah XML shem za OPSVZ oz OPSVL obrazce. Z drugimi besedami, par dni pred predvidenim štartom, oni izdajo delovno verzijo navodil za povezovanje poslovnih aplikacij na njihov sistem. In obenem dodajajo, da se vse to lahjko še spremeni.

Ok, tale zadnja zadeva ne prizadane tistih, ki vnašajo podatke direkt v DURSov sistem. Sam pa uporabljam program (e-racuni.com), ki mi dokumente kar sam pripravi do podpisa na DURSu. Ob takšnem odnosu niti oni, niti kopica ostalih programskih hiš ne bo uspela pripraviti ustreznih rešitev, da bi svojim uporabnikom omogočili udobno delo in se s tem tudi v veliki meri izognili morebitnim napakam pri pretipkavanju podatkov.

Ali bo zaradi tega dvorni dobavitelj programske opreme na DURS utrpel kakšne sankcije? Ali mu bo raiting padel? Ali bo se znašel na kakšni podobni črni listi, kot se je pripravljala za SCT zaradi blamaže pri Šentviškem predoru?

Morda se komu to zdijo malenkosti. Saj se bo vse uredilo. Seveda se bo. Le da ima kup ljudi kup problemov, tisti, ki je vse skupaj zamočil pa bo na koncu zmagovalec, ki mu je uspelo odpraviti vse težave, vspostaviti sistem in pobrati gomilo denarja za nadčloveške napore, ki so jih vložili, ker so v osnovi vse skupaj zaj***li.

PS: No, sedaj pa vidim, da obračuna DDV za januar tudi še ne morem oddati. Načeloma se oddaja v naslednjem mesecu za prejpnji mesec. Pol tega meseca je že mimo. Morda pa nam uspe v drugi polovici.