iPhoto in GPS lokacija fotografij

Z zadnjo nadgradnjo Applovega paketa iLife je iPhoto dobil tudi možnost prepoznavanja fac, kar sem opisal v zapisu iPhoto09 prepoznava face, poleg tega pa je dobil tudi močnost lociranja fotografij. Novejši in sposobnejši fotoaparati imajo možnost zapisa GPS lokacije že kar vgrajeno. Bodisi preko vgrajenega GPS sprejemnika, bodisi preko bluetooth GPS sprejemnika. Dokler ne bodo tudi enostavnejši digitalni fotoaparati imeli te možnosti, ki bo po moje čez leto ali dve dokaj standardna, pa si moramo pomagati z čim drugim.

Sam imam 3 GPS sprejemnike. GlobalSat, Nokia navigator 6110 in Garmin Forerunner 405. Prvega sem kupil dejansko zaradi popotovanj, drugi je prišel z mobitelom, tretji pa je za športno udejstvovanja. In sedaj imam kar nekaj gps trackov iz teh naprav, pa kup fotk iz digitalcev (Cannon PowerShot S2 IS in Pentax Optio M40). Ker fotoaparat beleži tudi čas posnetka, je določitev lokacije na osnovi časa in gps tracka seveda možna. Kup spletnih portalov omogoča točno to možnost. Da uplodamo fotke in gps track, on pa nam jih potem razmeče po zemljevidu.

Ampak za lasten arhiv, bi bilo dobro imeti lokacijo tudi v iPhoto. In pri tem nam pomaga Prune, java aplikacija, ki zna prebrati GPS track, zna prebrati fotke, in jih povezati. S pomočjo ExifTools pa potem povratno zapisati GPS lokacijo fotke v samo fotko. Ki jo potem prebere iPhoto. Jpeg format namreč podpira tudi metapodatke o fotografijah, kot je podatek s katerim fotoaparatom je bila slika posneta, zaslonka, čas osvetljivte, čas in ostale detajle.

Celoten postopek je naslednji:

 • V programu prune odpremo GPS track
 • Dodamo fotke, tako da izberemo mapo, kjer jih imamo
 • Izberemo Photos / Correlate photos
 • Po potrebi nastavimo zamik med uro fotoaparata in uro GPS (ki je točna :-))
 • Pokaže se nam track z označenimi točkami, kamor je postavil fotografije
 • Izberemo Photo / Save to Exif (izberemo overrwrite photos)
 • In imamo fotke z vpisano GPS lokacijo

Če smo fotke že pred tem imeli v iPhoto potem bo prav prišel naslednji trik. iPhoto namreč svoj repozitorij fotk predstavlja kot neko zaprto bazo. V resnici so pa vsi podatki lepo v mapah in direktorijih. Za lažji dostop si pa naredimo bližnico do originalov.

 • V terminalu gremo na Pictures mapo v uporabnikovi home mapi (cd Pictures/ – privzeto ko odpremo terminal smo v lastni home mapi)
 • V tej mapi se nahaja “iPhoto Library” ali kaj podobnega
 • Izvedemo ln -s iPhoto\ Library/Originals originali (ali kaj podobenga, odvisno kje imamo svoj iPhoto library. S tem smo kreirali link do originalov, ki so na ta način lažje dostopni drugim programom recimo prune.
 • Ko so GPS podatki zapisani v fotke pa v iPhoto aplikaciji označimo vse fotke in izberemo Rescan for Location iz properties menuja.