Prva internetna banka v Sloveniji – www.diba.si

Diba je prva internetna banka v Sloveniji. Internetna v smislu, da drugače kot internetno sploh ne posluje. Nima poslovalnic, nima šalterjev. Nima denarja. V fizični obliki seveda.

Namenjena pa je trenutno predvsem varčevanju. Brez vezave, brez stroškov vodenja računa in nakazil, je ob obrestni mer 3,8% dejansko konkurenčna. Seveda se da dobiti boljšo obrestno mero, ampak z vezavo, ne pa “na vpogled”.

Ob tem je nujno omeniti še to, da velja obrestna mera za stanje nad 1000€, in da lahko na svoj račun nakazujete le na en izbran račun, ki je tudi edini račun iz katerega nakazujete na Diba račun.

Skratka idealen račun za to, da imate na njem nekaj sredstev za nepredvidene izdatke.

Zanimiv pa je postopek odprtja, sploh, če si med prvimi. Preko interneta vse lepo izpolniš, nato sprintaš. In greš na bližnjo Pošto, kjer naj bi opravili identifikacijo. Seveda sem bil na dotični pošti prvi tovrstni posebnež, kar me je nekako spomnilo na pridobivanje SIGEN-CA osebnega certifikata pred par leti na UE Domžale. Niso vedeli kaj bi z menoj. In potem se uslužbenke posvetujejo, mudrujejo, se spomnijo da so pa res bile na enem seminarju, in skratka delujejo prikupno zmedeno.

Dokler se jih lepo ne usmilim, in jim razložim, da naj preverijo podatke z mojim dokumentom, vse skupaj poštempljajo in pošljejo naprej.

Sedaj pa da vidimo kako bo. Ali bom račun koristil ali ne, ne vem. Ker je brezplačen, sem si ga odprl (vsaj upam). Morda pa sčasoma dodajo še kakšno storitev. Ali še konkurenčnejše obresti. Sicer pa z veseljem preiskušam nove stvari.

PS: Sicer pa ne pomnim več, minilo je že kar mnogo let, ko sem želel odpreti račun pri nemški internetni banki, bank24 se mi zdi, in tam bi se moral iti identificirati na kakšno nemško pošto. Tako da zaostajamo le kakšnih 10 let za razvitimi državami na bančnem področju :-(