Življensko zavarovanje ni hec – 3.del (trackback)

Ste prebrali prvi del o življenskem zavarovanju in drugi del o življenskem zavarovanju?

Sicer je pa trapasto najeti kredit po 8%, nato pa varčevati po v bistvu neznani obrestni meri, ki pa je ponavadi nižja od vezane vloge na banki, recimo okoli 4%, če imate srečo.

Seveda pa obstajajo tudi življenska zavarovanja, kjer “varčujete” na bolj tvegan način. Z vlogami v vzajemne sklade. Tam tipično pričakujamo višje donose, kot so obresti kredita. Zato ker je tudi tveganje višje. In v bistvu ste špekulant. Če vam vaši prihodki špekuliranje dopuščajo, potem zna to biti čisto ok. Če se seveda zavedate tveganj. V tem primeru zna biti tovrstno zavarovanje, sploh pri upoštevanju davkov, čisto ok. Pazite le, da bo zavarovalna vsota za primer smrti, vseeno dovolj visoka. Tudi tukaj, pride v poštev zavarovanje, kjer zavarovalna vsota za smrt počasi pada, saj je privarčevana vsota v skladih čedalje višja.

Ni odveč še dodati, da bodite pozorni pri zavarovalnih pogojih. Nekateri zavarovalni produkti vam namreč na sredstva v skladu obračunajo še 1% upravljalske provizije, ki pride še na vse provizije (vstopne in upravljalske) skladov, ki ste ga izbrali. 1% upravljalske provizije vsako leto pa v 20 letih pomeni 20%. Se pravi 20% manj dobite, če varčujete preko zavarovalnice, kot če bi sami direkt vlagali v sklad. Seveda pa nimajo vse zavarovalnice takšne politike, nekatere so prav gotovo brez.

Pri skladih oz. vrednostnih papirjih na sploh, je dobro pogledati daljše obdobje, sploh v času, ko vse raste, in se apetiti večajo. Potrebno se je zavedati, da občasno kaj tudi pade. Recimo meni je v 12 mesecih za cirka 25%. Ker dejansko varčujem dolgoročno, imam povprečno donosnost še vedno pozitivno, ampak procent je kar blizu bančnim vlogam :-((((

Aja, še to. Živjensko zavarovanje nekako nima smisla, če nihče ne ve, da ste ga sklenili. Zavarovalnica namreč o vaši smrti ne bo obvestila vaših zanamcev, saj sama za to verjento sploh ne bo vedela. Tako da polico po podpisu kar lepo predajte upravičencu, naj se seznani z njo, naj jo shrani in varuje. Nenazadnje, jo vi verjento ne boste nikoi potrebovali. Če boste imeli srečo, sicer tudi oni ne, ampak vseeno.

Skratka naslednjič, ko vam bodo prodajali življensko zavarovanje, dobro razmislite, ali vam agent prodaja njegov super produkt zaradi vaše potrebe ali zaradi lastne provizije. Pri življenskem zavarovanju naj bi tipično bolj kot o lastnih koristih, razmišlajli o koristih in položaju tistih, ki bodo ostali brez vas, če do škodnega primera pride.

PS: Za konec še moja pozicija:
1. Imam hipotekarni kredit za stanovanje
2. Imam en kratkoročni kredit
3. Vlagam v vzajemne sklade
4. Oba z ženo sva življensko zavarovana (brez varčevalnega dela)


Naročite se na RSS.

Serije je trackback na harotov prispevek o življenskem zavarovanju..

Serija Življensko zavarovanje ni hec: 1. del, 2. del, 3. del in 4. del.