Ni fer!

Lukšič je izjavil, da “ni fer, da plačujemo višje obresti kot Nemčija”.

Kaj & Muldvarp
Kaj & Muldvarp (Photo credit: emme-dk)

Res je. Ni fer s strani slovenske države, do slovenskih podjetij, da le ta zaradi tveganja, ki ga prinaša sistemsko tveganje tržave, dobra slovenska podjetja plačujejo višje obrestne mere, kot primerljiva podjetja v bližnjih državah.

Ni fer, da država s svojim delovanjem, tudi na tem področju poslabšuje poslovno okolje podjetjem.

Kaj pa je tisto, kar povečuje sistemsko tveganje:

  • ocena, da smo nezmožni izvesti potrebne reforme,
  • dvom v vzdržnost pokojninskega sistema
  • bojazen, da bodo uvedeni novi davki, kar bo še poslabšalo poslovno okolje podjetjem
  • rigidna delovna zakonodaja, ki onemogoča podjetjem hitre odzive na spremenjene poslovne razmere tako v eno kot v drugo smer
  • visoka stopnja političnega tveganja v gospodarstvu zaradi velikega lastniškega deleža
  • slabša splošna učinkovitost zaradi visoke stopnje političnega vmešavanja

pa še kaj bi se našlo.

Iskanje zunanjega sovražnika, kar dela Lukšič s svojo izjavo, pa tudi notranjega z kakšno drugo izjavo, so metode nekih časov, ki smo jih večinoma že prerasli. Jaz verjamem, da je to jasno tudi Lukšiču in njegovi stranki, ampak to je pač edino kar zna, vse ostale poti pa so težje.

Nemčija nima od boga danih nizkih obrestnih mer, ker je papež jim jih priprosil pri svetem očetu. Imajo jih, ker so še pred krizo izvedli in je njihovo sistemsko tveganje bistveno nižje. In ja, v kriznih časih se jim to še dodatno obrestuje, ker kapital pač išče varno zavetje.

Nemčiji se očita, da svoj položaj že kar zlorablja za svoje interese. S tem se strinjam. v določenih pogledih bi raje videl, da bi Nemčija delovala drugače. Ampak hej, Nemčija je ravno tako suverena država, kot ostale. Odrekati ji, da lahko deluje v svojem interesu, interesu njenih državljanov poraja vprašanje, v čigavem interesu pa naj deluje država. Tudi naša. V interesu državljanov, ali koga drugega?

Da pa je varno zavetje za kapital lahko tudi v manjših državah, lepo kaže Švica. In ja, nekoč smo sanjali, da smo lahko druga Švica. Socializem nam tega ni prinesel. Pajdaški kapitalizem tudi ne. Kaj, če bi poiskusili z politiko neke normalne evropske države. In si za zgled vzeli recimo Avstrijo, Švico ali pa Dansko, če želite. Pa ne najprej pri zahtevah za primerljive plače, ampak za recimo delovno zakonodajo.

Enhanced by Zemanta