GPS ura in plavanje

Imam Garmin Forerunner 310XT, ki je kako primerna tudi za triatlonce in kot takšna seveda tudi vodoodporna in primerna z plavanje. Jasno je, da ima GPS signal težave z vodo, čeprav ga je razvila ameriška mornarica. Ravno tako pa je tudi res, da pri plavanju kravla, roka kar nekaj časa potuje tudi po zraku. Pa poglejmo, kakšen je rezultat.

Track v garmin training centru

Da so podatki zelo vprašljivi, nam najprej pokažejo višinski metri. V dobrih 3 km plavanja sem naplaval 254 metrov vzpona in 223 metrov spusta. Zabavno. No, resnici na ljubo ima GPS pogosto probleme z višinskimi metri, in to napako bi lahko pripisali tudi bližnjemu blajskemu gradu, ki je zakrival del neba s sateliti.

Track v google earth

Če skratka vržemo track v google earth, privzamemo da sem plaval kolikor toliko naravnost, potem lahko ocenimo, da sem preplaval 550 metrov v vsako smer. Se pravi 1,1 km. Ura sama pa je namerila 3,17 km. Napaka se skratka meri v faktorjih in ne procentih.

Zadeva je torej jasna. če želite preplavati veliko, oziroma se vsaj počutiti, kot da ste veliko preplavali, je GPS ura prava rešitev.