V tretje gre rado

No, danes nam je pa uspelo. Na odboru za finance in monetarno politiko, smo potrdili sklep, s katerim omogočamo vladi, da se kot država umakne iz 15ih podjetij. Po naključju, ali pač ne, odvisno koliko verjamete teorijam zarote, se je to zgodilo na dan, ko se izvaja tudi prodaja našega največjega trgovca, Mercatorja. Sklep je potrebno potrditi še v državnem zboru, ampak glede na razpravo na odboru, s tem ne bi smelo biti problema.

V bistvu je glavnino pripravila že prejšnja vlada. Čeprav ta sklep bi lahko peljali tudi brez zakona o SDHju. Je pa prejšnja vlada, pod taktirko ministra Šušteršiča pripravila program predvsem pa izvedla precejšen del javne razprave o tem. Zastavila si je sicer drugačen načrt, preko klasifikacije in kasneje strategije, vendar to, kar smo danes potrdili, je v veliki meri v sozvočju z osnovno idejo. Danes potrjen sklep v veliki meri namreč prepisuje določbe iz klasifikacije. Razlikuje se pa predvsem v številu podjetij.

Prejšnja klasifikacija je zaobjela vsa, naša pa le izbranih 15 podjetij. Res pa je tudi, da bi nekatera od teh 15 podjetij, po prejšnji klasifikaciji prodajali le delno, in bi država še vedno obdržala kontrolni delež. Kar pomeni, da s tem sklepom vlada bolj odločno izstopa iz gospodarstva.

Nadaljevanje bo pa, tudi pod vplivom evropske komisije, predvidoma potekalo preko strategije in SDH. Lepo je danes povzel tudi minister Čufer, da zgovarjanje na strategijo v bistvu pomeni le zavlačevanje. Preiti je potrebno od besed k dejanjem, in to smo danes storili. Res pa tudi je, da storili nismo še nič. Naredili smo le prvi korak. Korakati pa bo potrebno še naprej. Brez realizacije vsaj 5 prodaj, smo pač zasedali tja v tri dni.

Strinjam se s kolegom Frangežom, da prodaja ne bi bila potrebna, v kolikor bi podjetja dobro upravljali. Pa tudi s tem, da bi za dobro upravljanje, politika morala izstopiti iz podjetij, ne pa tudi država. Ampak on se pa verjento strinja z mano, da nam to v zadnjih 20 letih ni uspelo. Da so podjetja bila pod močnim političnim vplivom, položaji v teh podjetij, s tem pa tudi določene rente, pa uporabljeni v politične namene.

Morda bi SDH to lahko popravil. AUKNju to ni uspelo. Morda. Ampak dejstvo je, da smo kot država izgubljali cirka miljardo na leto tega premoženja. In da je bilo čedalje manj. Zato je prav, da odstopimo od teoretično sicer lepih namenov, ki pa jih praksa žal zanika. In kolegu Frangežu za to pogumno gesto tudi čestitam. Vsi moramo kdaj pa kdaj sestopiti s svojih okopov.

Trenutna vlada nadaljuje, kar je prejšnja začela. Malce na svoj način, ampak princip je isti, sve su ostalo nianse. Če bo vlada sledila smernicam Evropske komisije, in tukaj prav veliko izbire niti nima, bo tudi projekt SDH v kratkem zaživel. Evropa namreč težko razume, zakaj bi morala vsaka vlada nekaj začeti znova, na nov način. Odveči že narejeno in izgubljati čas in energijo z novimi koncepti. Po pravici povedano, to težko razumem tudi sam. Moramo se naučiti pozabiti KDO je kaj predlagal in sprejel in se osredotočiti na vsebino. Nenazadnje so črke mrtve na papirju, šele dejanja jih oživijo. In nad dejanji ima pa ta vlada polnomočje.