Prva vladina privatizacija

Danes smo odločali o prodaji Peka. Ker SDH še ni zaživel, klasifikacijo smo pač zavrnili, ker smo pač sprejeli koalicijski dogovor, ki menja vlogo SDHja in je treba temu primerno zakonodajo sprejeti. Pa ne bi odpiral te teme, ker je bilo že v parlamentu dovolj debate in še je bo.

Ne glede na to, da sem sam vsaj toliko odločen zagovornik privatizacije nestrateških podjetij v državni lasti, kot je SD zagovornik tega da se NE privatizira, sploh pa ne tujcem, smo se danes znašli na nasprotnih bregovih. SD skupaj z Desusom in PS so privatizacijo podprli, DL skupaj z SDS in NSi pa je nismo podprli, res pa je tudi zavrnili nismo. Narobe svet. Tako smo na koncu podprli vlado pri prodaji Peka hrvaškemu podjetju Osimpex.

Zakaj sem se vzdržal?

Peko je v resnih težavah. Čeprav so lani dobili od države 6 mio (od načrtovanih 12 mio, 3 bi pa moral zagotoviti zasebni investitor, ki pa ga očitno ni bilo) so letos spet naredili pol miljona izgube. Likvidacijska vrednost je ocenjena na manj kot miljon, vrednotenje glede na pričakovan denarni tok je pa negativno. Prodaja za 2 mio, ob obljubi dodatnih vlaganj v višini 2 mio in garantiranju 280 delovnih mest (kar je cirka 100 manj od trenutnih) za 5 let se sliši kot dober posel.

Vendar se ob tem pojavi vprašanje zakaj bi nekdo plačal 2 mio in dal dodatne obljube, če je napovedan denarni tok negativen? Zadeva bi še nekako še imela smisel, če bi kupec prihajal iz te branže. Potem bi res lahko upali, da se bo proizvodnja nadaljevala, in bo podjetje rešeno na dolgi rok. Ampak ne, Osimpex se ukvarja z jeklom.

Vlada seveda ni neumna. Za obljube, je želela imeti prvovrstne garancije. Bančne garancije. Ni jih dobila. Dobila je garancije kupca, tudi latnika Osimpexa osebno. Dobila je tudi prodajno opcijo, da lahko, v primeru da Osimpex ne izpolni svojih obljub, in ne plača penalov zaradi neohranitve delovnih mest, se Peko lahko nazaj odkupi za 1 EUR. Koliko so vredne takšne garancije? Spomnimo se na vse slovenske by pass zgodbe. Ko eno podjetje gre pač v stečaj, posli in vredno premoženje pa se je že pred tem preneslo na drugo podjetje, istega lastnika.

Žal se mi zdi bolj verjeten drug scenarij. Peko ima za več kot 12 mio nepremičnin. Gre za 100-150 objektov, številčno so seveda najbolj zastopane trgovine po celi regiji. Pod hipoteko jih je cirka 2/3 se pravi za cirka 4 mio EUR je prostih bremen, in se lahko prodajo takoj. Nobene garancije ni, da se to ne bo zgodilo. Hipoteka se ponavadi nanaša na nižji znesek od vrednosti nepremičnine. Če je trgovina v centru Ljubljane vredna pol mio, je verjetno obremenjena s hipoteko par 100K EUR. Poravnaš kredit, odpraviš hipoteko, prodaš in zaslužiš. Če je hipoteka višja od vrednosti, pa pač pustiš na miru.

Idealna situacija za kakšno veliko mednarodno trgovsko podjetje, ki v enem zamahu vstopi na celoten trg, z obstoječo logistiko, prodajnimi mesti. Humanic? Geox? Ali pa kakšna nečevljarska panoga. 2 mio kupnine, dodatna 2 mio da se odpravi hipoteke, prodaja trgovske mreže in magla. Potem pa naj država odkupi nazaj za 1 EURo in se znova ukvarja z delavci, vendar tokrat brez prodajne mreže.

Ne želim biti preveč črnogled. Ampak ob takšnih dvomih pa tega tudi ne morem potrditi. Pa ko bo nekdo še kdaj sanjal o neučinkovitosti države, naj ima v mislih da smo danes v par urah se s prodajo seznanili na odboru, imeli razpravo v državnem zboru in sprejeli odločitev. Srčno upam, da komisija, ki je prodajo speljala, ve nekaj več. Ker to, kar je bilo na voljo meni, me pač ni prepričalo.

Ne glede na to, da prodaje nisem podprl, je pa ena svetla točka to, da je SD prodajo podprl. Morda bodo pa sedaj lažje pristali na naslednje. In bomo prodajali po vrednostih, ki bodo krepko presegale likvidacijsko vrednost. Kjer bodo garancije za ohranitev delovnih mest precej bolj trdne. Najboljša garancija, da kupec misli resno, pa je visoka cena, ki jo plača.

V dobro Peka in njegovih zaposlenih upam, da so moji pomisleki popolnoma neupravičeni. To se bo hitro pokazalo. V 3-6 mesecih bi rekel.