Zakon o “Cimosu”

Zakon se seveda imenuje drugače, Zakon o pomoči za reševanje in prestrukturiranje gospodarskih družb v težavah, in je v bistvu sistemski zakon. Mirno lahko priznam, da se mi je zakon v začetku zdel neprimeren. In smo zaradi tega imeli znotraj stranke kar dobro debato. Dobra debata je vedno dobra, saj več ljudi več ve. Ampak bistvo pri spremembi mojega mnenja je bilo drugje.

Vsekakor se mi zdi, enako kot kolegu Starmanu, vsako vmešavanje države v gospodarstvo problematično. Vendar moram izpostaviti tri ključne točke, ki se mi zdijo bistvene:

  • reševali naj bi izvoznike. Le te potrebujemo, da se bomo lahko priključili gospodarski rasti, ko se bo le ta pojavila v Nemčiji in ostalh pomembnih gospodarskih partnerjih. Ne verjamem v reševanje recesije preko trošenja davkoplačevalskega denarja, češ, da bomo s tem zagnali gospodarski cikel znotraj države. Preko izvoza pa je to druga pesem. Resda gre za zelo velike zneske, 10.000 EUR na delovno mesto ni mačji kašelj.
  • uporabili se naj bi mehanizmi slabe banke. Face it. Naše pajdaško bančništvo nam je naredilo hudo luknjo. Edina rešitev je, da se banke sčisti in proda. Pika. Ok, na voljo je tudi stečaj. Razumem tako prejšnjo kot trenutno vlado, da si ne upajo. V manjku časa bo vlada sedaj ta mehanizem uporabila. Odlično.
  • denarja ni. Za pomoč bo potrebno prodati kakšno podjetje. Ali dve. Ali tri. In to, čeprav zelo neradi, počasi razumejo tudi koalicijski partnerji. Res škoda, bi bilo takšno priložnost izpustiti. Tudi, če pomoč ne bo uspešna, je z vsakim prodanim podjetjem, ki ni strateško za državo, država bližje normalizaciji.

Konkretno ima pri Cimosu vlada brez soglasja EU zavezane roke.

Vse to seveda ne pomeni, da ne gre za klasičen socialistični pristop. Gre. Vendar tale novela, ki jo danes sprejemamo, tega ne uvaja. Seveda pa širi možnosti. O tem vprašanju, sem za poslansko skupino Državljanske liste pripravil naslednje mnenje in ga tudi zastopal v državnem zboru:

Slovenija ni zakuhala svetovne finančne krize, ki je prerasla v gospodarsko recesijo. Smo jo pa pričakali v slabi kondiciji in z mnogimi, iz različnih razlogov, prezadolženimi podjetji. Skupaj s pajdaškim bančnim sektorjem in že kar simptomatičnim odporom do sprememb, imamo krasen recept za povabilo tisti zloglasni troglavi beštiji.

Vendar smo v državljanski listi optimisti. Minister je na odboru navedel par točk, ki dajejo upanje v normalizacijo države. Slovenija ni zakuhala krize, in hočeš nočeš, rešili se je bomo, ko se bo gospodarska rast vrnila v Nemčijo. Če bomo seveda imeli sposobne in preživele izvoznike. Spodbujanje domače potrošnje tu kaj prida ne bo pomagala, sploh, če jo financiramo z novimi ali višjimi davki.

Z odpravo meje višine pomoči v zakonu in ob upoštevanju sredstev, ki so za ta namen na voljo, je jasno, da bo potrebno najti nov vir financiranja. V proračunu, ki se mirno lahko primerja z največjimi brezni, teh sredstev ni. Je pa minister omenil, da bomo to financirali s prodajo več podjetij, ki so trenutno v lasti države. V državljanski listi to podpiramo in pozdravljamo. To je nujno potrebno, sploh, če se bo v pomoč šlo transparentno preko javnih razpisov.

Minister je tudi omenil, da pomoč ne bo minila brez menjave lastništva. In ob tem je eksplicitno omenil rešitve, ki jih je omogočila slaba banka. Končno. Skrajni čas je že, da se uporabi orodje, ki ga je, tudi za vas, pripravil naš bivši minister Šušteršič.

Ne glede na ves optimizem, ki ga Slovenija nujno potrebuje, pa se poraja par dvomov. Vse razveseljujoče novice, je minister le povedal na odboru, vendar jih ni zapisal niti v zakon, niti v obrazložitev zakona.

Na novelo zakona tako lahko pesimistično pogledamo kot na spremembo, ki bo le podaljšala agonijo podjetij v težavah, kar se je v preteklosti vse prepogosto dogajalo. Država, se do sedaj v glavnem ni pokazala kot dober upravljalec premoženja, kaj šele sanator. To, da nekega podjetja ne želijo rešiti niti trenutni lastniki, niti upniki, niti dobavitelji, niti kupci lahko kaže na brezupnost primera.

Če sprejmemo zavezo pomoči in spodbujanja izvoznikov, ne smemo pozabiti na konkurenčnost. Predvsem tukaj opozarjam na preveliko obdavčitev dela. Za pomoč izvoznikom bo državljanska lista podprla tudi vsako znižanje obdavčitve dela.

Vendar, če povzamem obljube ministra: reševanje izvoznikov, financiranje skozi dezinvestiranje države ter uporaba mehanizma obstoječe slabe banke so prava smer, vredna, da jo podpremo.

Milton Fridman je nekoč dejal: Ena velikih napak je soditi politike in programe bo njihovih namenih in ne po njihovih rezultatih. Srčno upamo, da bo tokrat drugače.

Poslanska skupina Državljanske liste bo zakon soglasno podprla.

Vladi bomo dali močno orodje. Upam, da ga bo koristno uporabila. Če ga ne bo, bomo pač en korak bližje trojki. Naša naloga bo sedaj, da vladi gledamo pod prste. Jup, politika je umetnost možnega. In sem prijetno presenečen nad konstruktivnostjo opozicije glede tega vprašanja.