Poslanski premislek

Evo, pa je za mano prvo snemanje mnenja o neki zadevi. Povezano z DDVjem, trojko, zadolževanjem.

Snemano za parlamentarni program RTV SLO 3. Posnetek je v arhivu. Za prvič je ok, mi pa še manjka izkušenj pred kamero. Mašila, ne, bo treba odpravit, ne. Da bi pa po nepotrebnem zgubljal besede in poleg bistva govoril še vse nakoli pa ne vem ravno, če je dobra ideja.

Še vsebina:

– Proračunski primanjkljaj nezadržno narašča, kateri ukrepi so po vaši oceni nujni, da bi se država čim manj zadolževala?

Upad BDPja je udaril po vseh. Država se tukaj lahko uči pri gospodarstu pa tudi pri drugih državah, kjer so samostojno ali pa pod prisilo trojke morali izvesti določene ukrepe. Predvsem gre tukaj za znižanje mase plač ter racionalnejšo ostalo porabo. Na ta način lahko proračunski primankljaj ohranimo na lanskih nivojih.

– Kako bi začasni dvig ddv-ja dejansko vplival na gospodarstvo in trošenje prebivalstva?

Dvig DDvja ima podoben efekt kot nižanje plače za enak odstotek vsem zaposlenim, tudi tistim v gospodarstvu. Gre torej za neselektivno nižanje plač. V bistvu celo bolj obremeni tiste z nižjimi prejemki, saj tisti z višjimi lažje kaj privarčujejo ali gredo kupovati v tujino.

Se pravi dvig DDVja negativno vpliva tako na gospodarstva kot tudi potrošnjo. Seveda pa pozitivno vpliva na proračun, vendar kot kažejo
izkušnje iz Španije in hrvaše, ta pozitiven vpliv zelo hitro pojenja.

Ob začasnem dvigu je potrebno poudariti, da se bo ta zelo hitro prelil v cene, ob morebitnem kasnejšem znižanju, pa se cene ne bodo vrnile nazaj.

– Koliko so po vaši oceni realne napovedi, da bo v Slovenijo prišla Troika in reševala naše javne finance?

Če sami izvedemo le del tega, kar bo od nas zahtevala trojka, če pride, bodo gospodje z veseljem ostali doma. Konsistenten načrt
reševanja bank, jasna zaveza k realizaciji le tega ter hitra izvedba jih bo še bolj odgnala. Če pa še reseno pristopimo k privatizaciji
vsaj nekaj podjetij, ter ta sredstva porabimo za pospešek gospodarstvu nas bodo pa počasi že za nasvete spraševali.