Z biciklom na Mangrtsko sedlo

Cesta na Mangrtsko sedlo se dvigne do višine 2072m nad morjem, in je tako najvišje ležeča cesta v Sloveniji. Je v celoti asfaltirana, na vrhu pa krožno speljana, tako da ni težav z obračanjem. S sedla je lep razgled naokoli, še posebej pa na sam Mangrt. Če štartamo iz Loga pod Mangrtom, imamo do vrha cirka 1300 višinskih metrov, ki jih prevozimo v cirka 15 km. Kar pomeni povprečen naklon nad 8%. Delno je le ta tudi več kot 15%, v glavnem pa je cesta speljana zelo enakomerno. Vzpon nam popestrijo tuneli in prekrasni razgledi.

Če se na vzpon odpravimo z avtom ali motorjem, nas bo to stalo 5EUR, ki jih pobirajo takoj po odcepu za planino pod Mangrtom. Za bicikle pa je zaenkrat še zastonj :-))

Spust ni ravno nek presežek. Je treba kar dobro bremzat, ker je par ovinkov precej ostrih, cesta pa ozka, prometa pa ponavadi kar precej.

[youtube OOgUHwWR3Jo]

Najvišja cesta v Sloveniji je že tovrsten cilj, da se pač splača ga uvrstiti med redne ture, žal pa zaradi oddaljenosti težko več kot 1x letno. No lani sem to vozil 1. avgusta, letos pa dva meseca kasneje, 1. oktobra. Vreme je bilo idealno. Sonce je kar dobro grelo, tako da ni bilo mrazu, na enem delu pa je kar teklo od mene, ampak v mejah normale. Sem pa letos rabil 23 min manj kot lani :-))