Le Tour de France 2011

Letošnji leTour je razburljiv kot že dolgo ne, pa ga spremljam že kar nekaj let. Začelo se je precej tragično. Prve etape so zaznamovali padci in odstopi. Med njimi žal tudi Jani Brajkovič. Potem, po začetku bolj hribolazniških etap se je stanje nekoliko umirilo, začela se je bitka za končno zmago.

Thomas VOECKLER je rumeno majico prevzel v 9. etapi, poznavalci na TVju so mu napovedovali da jo bo odpeljal največ do Pirenejev. No, Thomasu jo je uspelo odpeljati do zadnje klasične etape. Odpeljal jo je preko celih Pirenejev in Alp, ter jo izgubil v 19. etapi, ki se je končala z vzponom na Alp d’Huez. Ne glede na to, da je kolesarstvo v veliki meri ekipni šport, je Thomas moral dati vse od sebe in si je 10 dni v rumeni majici res zaslužil. Ves čas, ko se je Voeckler vozil v rumeni majici, se je postavljalo vprašanje, kdaj se bodo za napad odločili glavni favoriti za zmago. Andy SCHLECK, Cadel EVANS in predvsem lanski zmagovalec Alberto CONTADOR. In do 18. etape je bilo v glavnem dolgočasno taktiziranje. V 18. etapi, z tremi gorskimi cilji konjske kategorije (HC) ter zaključkom na najvišjem etapnem cilju Toura vseh časov, na prelazu Galibier (2645 mnm) je potegnil Andy Schleck in uspel narediti pomembno razliko. Do rumene majice mu je sicer zmanjkalo še 15 sekund, se je pa Voecklerju močno približal.

V 19. etapi pa mu je uspelo. Ne sicer zmagati etape, pač pa prevzeti rumeno majico. Jutri pa sledi kronometer. Ura resnice. Andy ima 53 sekund prednosti pred bratom Frankom in 57 sekund pred Cadelom Evansom, ki zmago na touru lovi že kar nekaj časa in bo definitivno jutri močno stimuliran. Contador s skoraj 4 minutami pa verjetno zaostaja že preveč. Ampak v kolesarstvu so tudi padci. Malce manj zaostanka ima sicer Voeckler, ki pa neke velike razlike na kronometru ni sposoben narediti.

Da po treh tednih kolesarjenja, po vseh padcih, šprintih in okvarah na koncu odločajo sekunde, je svojevrsten fenomen. In čisto komot se lahko zgodi, da bo recimo Voeckler zmago izgubil zaradi nehotenega obiska gostilniškega dvorišča.

[youtube 0bWyil8NdXU]