Norveška tragedija, islam in Danilo Turk

Od nedavni Norveški tragediji, ki se je začela z bombo ob vladnem poslopju v Oslu in nadaljevala s klasičnim strelskim pokolom na bližnjem otoku, kjer so se zbrali vladne stranke mladinci, nikakor ne smemo spregledati poročanja medijev. Le te se v prvih odmevih na dogodek nikakor niso mogli izogniti omenjanju islamskih skrajnežev. Seveda jih niso navajali kot domnevne napadalce, ampak že samo omenjanje, pa čeprav v stilu “ni dokazov da bi bile v dejanje vpletene islamske skupine” v bistvu namiguje na to kdo je lahko potencialni storilec.

Vendar glede na pregled podobnih terorističnih dejanj v preteklosti, spomnimo se recimo Oklahome (wikipedia – Oklahoma City Bombing) ali streljanja na šoli v Columbine (wikipedija – Columbine High School massacre) je precej bolj verjetno da sem storilec jaz ali ti (domnevam da nisi islamski skrajnež, če pa islamski skrajneži berejo moj blog, me bo pa malce začelo skrbeti) in ne kakšen islamski verski fanatik.

Islamski teroristični napadi so precej drugačni. In, tudi ali predvsem, zaradi dobrih povezav na vojnih območjih, opravljeni z precej bolj profesionalnimi razstrelivi in orožji.

Seveda sem zanalašč omenil dva ameriška primera. Pri nas je, tudi zaradi pamfletov (boljšega izraza za wanna be dokumentarni film ne najdem) kot je film Bowling for Columbine, kar nekako živo prepričanje, da je napram Ameriki Evropa oaza miru. Tam, da si itak mrtev, če kot belec stopiš v downtown, kot črnc si pa itak že v zaporu, kjer poskrbijo za tebe. Pa ni tako. Preletimo na hitro države v današnji NeDeljski faktoteki (slika zgoraj). Nemčija, ZDA, Nemčija, Švica, ZDA, Škotska, Avstralija, ZDA, ZDA, Južna Koreja – in sedaj se je na prvo mesto prebila Norveška.

Pa da ne bo pomote. Seveda imajo tudi islamske teroristične organizacije za sabo dolg spisek napadov, predolg. Ampak še vedno ne tako zelo izstopajočega, da bi jih pa lahko ob vsaki tragediji kot prve potegnili na plan. Nenazadnje je vsakemu staršu jasno (ali naj mu vsaj bi bilo jasno), da če otroku nonstop pridigaš da je loser, in ga okriviš za vsak incident, bo pač počasi res začel delati incidente. Ker bo pač ugotovil, da (le) na ta način dobiva potrebno pozornost.

Je pa pošteno, da bi se poleg islamskih skupin spomnili tudi recimo Rdečih brigad, RAF, IRA, ETA, …. pa še kaj bi se našlo na evropski zemlji.

Retorično vprašanje je, ali se bo slovenski nacionalni medij, ki se ima za objektivnega in nepristranskega, opravičil islamistom, za izrečena namigovanja?

Nenazadnje, ali si predstavljate, da bi taisti medij v poročilih povedal nekaj podobnega:

Zaenkrat ni dokazov, ki bi norveški bombni napad in nadaljni pokol povezovali s sedanjim predsednikom Slovenije, Danilom Turkom, ki se je pred časom omenjal v povezavi s bombnim napadom v Velikovcu, o čemer najdemo tudi enciklopedični zapis.