Menina planina z biciklom – 1453 mnm

Po včerajšnjem bolj laganem izletu (do Zbiljskega jezera) sem danes izbral Menino planino, kjer še nisem bil. Nisem želel preveč komplicirat, zato sem šel tja, kamor me je pač poslal bikeroutetoaster. Nazaj sem pa planiral na drugo stran. Menina planina je namreč hrib med Tuhinjsko in Gornjegrajsko dolino. Vzpon sem tako naredil iz Tuhinjske doline, spust pa na Gornjegrajsko. O vzponu ni kaj veliko za povedati. Pri črpalki v vasi Golice v Tuhinjski dolini zaviješ levo in nato v hrib. In pač goniš. Na začetku po asfaltu, po zaključku vasi Okrog pri Motniku pa po makadamu. Prometa je bilo kar nekaj, sam makadam pa se mi je zdel malce trd, čeprav je bila to verjento posledica tega, da sem gume preveč napumpal.

Po cirka 6 km vzpona od črpalke naslednji smerokaz ni ravno najbolj spodbuden. Obljublja še 9km vzpona :-((( Ampak glede na to, da je na višini cirka 1000m, to pomeni, da bo vzpon 4-5% kar ni ravno prehudo. In res se vzpon lepo nadaljuje, vmes je par tudi položnejših odsekov, delno v gozdu kar veliko je pa tudi odprtega, kar sicer pomeni lep razgled, pa tudi direktno sončno obsevanje.

Menina planina vsekakor upravičuje svoje ime. Krav se pase kar obilo, tako med potjo, kot tudi na vrhu pri koči. Pri planinski koči je obilo prostora, žal pa ponudba zelo šepa. Radler sem dobil, kakšnega štrudla ali kaj podobnega, da nadomestim cukr pa ni bilo. Kar se mi je v bistvu pozneje kar poznalo, saj sem med celo turo popil dve isostar tabletki, 1 radler, ostalo pa je bila čista voda.

Navkljub soncu je bilo zgoraj kar mrzlo, in sploh na spustu me je kar zeblo, čeprav semimel vetrovko. Težko je primerjati ali je drugo stran, kamor sem se spustil, bolj primerna za vzpon ali ne, ker sem se itak ves čas spraševal kdaj hudiča sem to gor zvozil, ker spusta kar ni hotelo biti konec. No, delno je k temu pomagalo tudi dejstvo, da sem se spustil pod Črnivec, in sem se nato moral do Črnivca še poovzpeti za 300 višincev. No, ravno ko sem prišel na to cesto, so jo zaprli zaradi Maratona Alpe. Ni mi bilo pretirano do ogleda, tako da sem kar veselo kolesaril naprej, se bom že umaknil, ko me bodo dohiteli. No niso me. Ne do vrha Črnivca, niti na spustu. Šele ko sem v Stahovici zavil stran od trase maratona, so me očitno prehiteli, ker ko sem prišel v Kamnik, jih je ene par že bilo na cilju.

Tale Maraton Alpe izgleda kar ok. Vendar je bila najvišja točka moje ture višja kot njihova, ima pa njihova skupno verjetno malce več vzponov in seveda 40 km več. Vendar gre skoz po asfaltu, kar tudi ni zanemarljivo. Tako da bom verjetno naslednjič šel odvozit še to traso. Da bo volk sit pa koza cela. Je pa vožna po progi botrovala tudi temu, da sem imel kar nekaj spodbujevalcev, pa še cesta za spusta s Črnivca je bila zaprta :-))) Morda sem pa zato na spustu naredil rekord :-))

O turi na gps-race.com – gps sport track. Po tej statistiki je bilo 4000 višincev, Garmin jih je naračunal malo čez 2000 kar je precej bolj realno. Sicer pa:  92 km, malce manj kot 6 ur, skoraj 5200 pokurjenih kalorij, povprečno 124 bpm, max hitrost 56 km/h, povprečna 15.7 km/h.

PS: Barve na nekaterih sikah niso realno. V resnici so bile še bolj žive :-)