Posodite nam Keka – index.hr

“Posodite nam Keka” so zapisali na hrvaškem spletnem portalu index.hr, in dali v background slovensko zastavo ter dodali himno slovenske nogometne reprezentance v izvedbi Sidarthe. In si s tem prislužili objavo v praktično vseh slovenskih online pa tudi klasičnih medijih. Delo jim je namenil kar precej prostora v današnji tiskani oddaji, 24ur jim je namenil napoved med najpomembnejšimi novicami, nato pa še prispevek. Za nameček je pa index.hr pripravil še članek, kjer izraža svoj ponos nad tem, kako je par vrstic kode razveselilo Slovence, da je bila njihova akcija tako odmevna.

Kolega iz Hrvaške mi je povedal, da index.hr pogosto pripravlja tovrstne akcije, pri čemer podpira tudi srbsko reprezentanco in še marsikaj drugega. Gre enostavno za vzbujanje pozornosti = večje število klikov. Večje število klikov = večji oglaševalski prihodki.

Hkrati so pa tovrstne akcije tudi kontraverzne, saj ljudi kar povleče, da izrazijo svoje navdušenje ali bes nad tem. Jasno, v njihovem forumu :-))) Iz vidika index.hr gre za čisti biznis.

Vprašanje pa je, za kaj gre pri naših medijih, ki so to takole množično povzeli?

Glede na to, da na vsakem večjem dogodku zadnjih 20 let novinarji morijo domorodce “Kje je Slovenija” in se potem naslajajo nad tem kako oni to ne vedo, gre izgleda za nekakšen nacionalni kompleks majhnosti. In smo zato tako navdušeni, če nas nekdo v tujini že samo pozna, kaj šele da nas kar sam omeni. Zato je tudi video Davida Lettermana požel navdušenje, čeravno je precej negativen do Slovencev. Kaže namreč ne da smo obremenjeni s svojo majhnostjo, ampak smo se za to pripravljeni tudi stepsti, se spustiti na fizični nivo. Nenazadnje, kaj bi pa sicer lahko pričakovali od neke Balkanske države?

Včeraj je Slovenija skorajda premagala ZDA na svetovnem prvenstvu (res pa je tudi skoraj izgubila :-))) in upravičeno lahko računamo na nadaljevanje, in Jure Robič je 5ič osvojil RAAM. 4 836 kilometrov je prekolesaril, brez da bi vmes se enkrat pošteno naspal. Res ne vem, kaj bi bilo še potrebno narediti, da bi novinarji nehali zasliševati domorodce, če vedo kje je slovenija, in da bi končno opravili z tem kompleksom majhnosti ter se posvetili pomembnejšim stvarem? Morda bi morali enostavno napovedati vojno ZDA. Pa da nas priključijo in postanemo njihova zvezna država. Morda b to pomagalo.