Voda ali “voda”

Ob zadnjih vodnh pripetljajih, ko je mikrobiolog Gorazd Pretnar iz Zavodaz za zdravstveno varstvo Koper ugotovil da je voda ponujena iz vodnih balonov oporečna, saj vsebuje več kot 300 mikroorganizmov na mililiter vode (100 je pa nekako dovoljeno), se je jasno pojavila množica nasprotnikov plastike in zagovornikov čiste studenčnice, ki priteče iz naših pip.

prs_img_48_5gallon_sportcap

Prodaja vode je v zadnjih letih postala kar velik posel. Gre za relativno nizke zneske na uporabnika, ki pa zaradi velikega števila pomenijo kar lep zaslužek. Še posebej, ker vodo še vedno dojemamo kot nekaj zastonj, kar pač samo priteče.

Me prav zanima koliko trenutnih zagovornikov “pipne vode“, ki so zgroženi nad “plastično vodo” se je vprašalo naslednje. Vzamemo dva kozarca vode iz vodomata. V enega vržemo tabletko klora.

  • V katerem je več mikroorganizmov?
  • V katerem je voda bolj pitna?

Saj poznate tisti vic, ko domači hoteljir na vprašanje novega gosta, ali so v zalivu morda nevarni morski psi le tega pomiri “ne ne, tudi oni ne marajo teh strupenih meduz, ki jih je vse polno”.

In voda v prenekaterem vodovodu je klorirana, kolikor vem. Ob tem pa dokaj redno prihajajo poročila o legionelah v vodovodih naših bolnišnic. Drugje o tem ne poročajo. Čisto možno da zato, ker pač ne testirajo tako pogosto, kot v bolnišnicah.

Pa ne me razumet narobe. Sem pristaš “pipne vode“. Popijem jo veliko. Doma praktično ne pijem drugega. V službi pa je drugače. Tam pijev v glavnem “plastično vodo“. Zakaj? No tukaj pa pridemo do zaslug, ki jih ima “plastična voda“. Upam si trditi, da se je pitje navadne vode krepko povečalo z uvajanjem sedaj osovraženih vodnih balonov. Tudi na račun drugih, ponavadi sladkanih, pijač. In pitje vode v dovoljšnjih količinah naj bi imelo pozitiven vpliv tako na počutje kot tudi zdravje.

Gre enostavno za to, da je na takšen način voda ponujena. Stoji na vidnem mestu, vodne pipe so ponavadi bolj skrite v kakšen kot, oziroma jih ponavadi v pisarniških prostorih sploh ni, in tako že s svojo eksistenco dela reklamo za pitje vode. In kot nalašč je zraven že pripravljen plastični kozarček, kamor si vodo natočiš in spiješ. Praktično!

Sedanjo gonjo proti tovrstnim avtomatom lahko v veliki meri pripišemo temu, da so tako uspešni. Da je pitje vode postalo običajno za veliko ljudi. Kar je vsekakor pozitiven učinek.

Drinking-Water-450x450

Seveda bi laho te avtomate nadomestili z drugimi, ki bi priklopljeni na vodovod vodo ravno tako ponujali. Pa vendar je investicija, ki vključuje dograditev vodovodnega omrežja v podjetju precej drugačen finančni zalogaj, čeprav morda na daljši rok cenejši, kot postavitev samostojnih vodnih balonov. In tako bi v glavnem ostalo pri ideji. Vodne balone pa se je kar uspešno postavilo marsikje.

Upam, da ne bo končni efekt ukinitev vodomatov, češ, saj je voda iz vodovoda še boljša, hkrati pa pipe ne bodo približane uporabnikom, niti opremljene z priročnimi kozarci. Da pa bi imel vsak svojo čutarico je seveda zanimiva ideja. Še bolj pa bi bila petkova analiza te čutarice, če bi jo slučajno v petkih nosil domov na čiščenje.

O vodi, ko vsaj po moje tega imena ne bi smela imeti, pa je pisal Matej.

O pipni in plastični vodi pa še: