Kršitev zakonodaje s strani Dedka Mraza

Začelo se je popolnoma običajno. Otroci in njihovi starši, zbrani v vedno pretesnem kulturnem domu. Za začetek kratka predstava, ker dolge pač večina 2 ali 3 letnikov ne zdrži. Že tako so nemirni otroci proti koncu predstave preglasili nastopajoče. Pa kdo bi jim zameril. Prihaja namreč Dedek Mraz. Z darili!

christmas-tree-main_full

In res je prišel. V spremstvu medveda in jelena. Med potjo podelil par bombončkov. Ter nato otrokom namenil standardna vprašanja glede pridnosti, umivanja zob in poslušanja staršev. Potem so skupaj še zapeli venček božično-novoletnih evergreenov, nato pa se je Dedek Mraz usedel na svoj stol, medved je pripravil fotoaparat da bo slikal vsakega obdarovanca v naročju dobrega moža, jelenček pa je izvlekel spisek po katerem bo vabil obdarovane otroke na oder.

In to pregreto vzdušje pričakovanja je ostro prekinil rezek pisk sodniške piščalke. V tišini, ki je sledila pa je na oder prikorakala informacijska pooblaščenka, ki sta ji sledila dva, ne preveč prepričljiva policista. Kot ne bi točno vedela, kako ravnati v okolju otrok, in bi se precej bolje znašla med kopico pijanih nogometnih huliganov, kjer pohoditi koga ni napaka, ampak ravno obratno.

Pooblaščenki je že kratek pogled na jelenčkov seznam povedal, da je njen informator ni pustil na cedilu. Jelenček je v resnici imel pri sebi evidenco osebnih podatkov in to neprijavljeno. Poleg imena in priimka otrok je evidenca vsebovala tudi podatek o otrokovi starosti. Evidenca je bila očitno obdelana, saj so bili podatki urejeni celo po dveh kriterijih. Najprej po starosti, nato pa še po priimku, v abecednem vrstnem redu. In tudi ta obdelava podatkov ni bila ustrezno prijavljena. Verjetno pa je bila celo opravljena na uvoženem orodju za računalniško obdelavo podakov.

V bistvu je bila druščina Dedka Mraza že dolgo opazovana. Podobne neprijavljene evidence so namreč imeli že v preteklih letih. In to po večkrat vsako leto, včasih celo dvakrat dnevno, v glavnem decembra. Zato je bil ponos pooblaščenke toliko večji. Tokrat je namreč uspela evidenco, ki so jo pomagali sestaviti nespametni starši otrok, predstavnica podjetja pa jo je potem izročila tretji osebi, to je druščini Dedka Mraza, zapleniti preden se je zloraba dokončno izvršila.

Akcija je bila dobro pripravljena. Ker so se imena, priimki in starost nahajali tudi na pripravljenih darilih, so bila tudi ta vključena v dokazno gradivo. Nič ni pomagal jok otrok in zgroženost staršev, ko so si končno opomogli od prvega šoka, policaja sta zvrhana koša daril naložila na rame in odnesla do marice, za njima pa je odkorakala tudi pooblaščenka. Videlo se ji je na obrazu, da jo spreletavajo materinske skrbi, da ji ni čisto vseeno za sedaj že tuleče otroke, ampak služba je služba. In evidence osebnih podatkov so resna zadeva.

Na opazovanjih preteklih dogodkov, ponavadi je bila zamaskirana v božično jelko, je namreč opazila, da kršitev ni bila samo v obliki in uporabi že omenjene evidence, temveč da je medved potem še slikal vsakega otroka, CD s slikami vseh otrok pa je potem romal vsakemu od staršev. Še ena kršitev osebnih podatkov torej.

———-

Ok, seveda je zgornja zgodba v celoti izmišljena. Ampak pogosto, ko imam stik s kakšnim uradnikom, dobim občutek, da je le ta pač nekje do sedaj že izgubil stik z realnostjo. In, če pač ni nikjer določeno drugače, pričakuje da bo vlogo za izpisek iz evidence umrlih, vložil kar sam pokojnik.

Pa srečen božič in veselo novo leto!