Slovensko mladinsko gledališče – Ljubezen na smrt

V okviru prednovoletnih aktivnosti sem bil povabljen na ogled (bolje rečeno použitje) predstave (bolje rečeno večerje) Ljubezen na smrt v izvedbi Slovenskega mladinskega gledališča in v režiji Matjaža Pograjca.

18122009225

Ljubezen na smrt – Koncert za kuharja, šest vajencev in tri pomivalce.

In dejansko gre za večerjo z 9 (devetimi) hodi. Dve hladni predjedi, dve topli predjedi, dve glavni jedi, dve sladici in za konec še absint s sladkorjem (in pripadajočim ritualom). Seveda to število hodov pomeni majhne porcije, ampak halo, saj gre za gledališko predstavo, v bistvu koncert in ne požrtijo.

Jedci (ali poslušalci) sedimo okoli več kuhinj, kjer igralci (ali pevci) kuhajo in servirajo. Zraven je seveda postreženo vino in voda.

Igralci (ali pevci, oz kuharji) poleg kuharskih opravil, opravljajo tudi servirno funkcijo vsak pa ima tudi par pevskih točk. Pa tudi sicer se vključujejo v dogajanje.

Zaradi množice dogajanja, na več frontah hkrati, se pravi priprava hrane, konzumiranje le te, pevski nastopi pa še pripadajoči ambientalni vložki je praktično nemogoče vse skupaj pozorno spremljati. Ostane ti torej da se sprostiš, in enostano uživaš. In si tako v bistvu priča bolj varietejskemu kot gledališkemu dogodku.

Igralci (ali kuharji, ali pevci) svoje delo res odlično opravijo. Sploh kuharica (ali natakarca, ali pevka, ali igralka), ki je skrbela za naš kot, je bila odlična. Izžarevala je neko toplino, dejansko nas je sprejela kot goste na večerjo, suvereno obvladovala prostor, kuhalnik in flašo vina.

V bistvu lahko vsi skupaj mirno zapustijo svoje gledališče in odprejo lokal, ki bo deloval po takšnem vzoru. Po moje jim je uspeh zagotovljen. Za 22 EUR večerja devetih hodov vključujoč pijačo, skupaj z predstavo pripravljanja in mnogimi pevskimi in plesnimi točkami je enostavno preugodna cena. Malodane recesijska.

Toplo priporočam!

PS: Sem izpustil par detajlov, da vam ne pokvarim vsega veselja ob odkrivanju nepričakovanega, če se boste pač udeležili