Bravo poslanci – če ne veste o čem odločate, potem jasno da težko prevzamete odgovornost za odločitve

Poslanci so sprejeli nov davek na izvedene finančne inštrumente. 40%. Sitnica. Baje bodo s tem kaznovali tajkune.

Žalostno pa je da po pisanju Financ poslanci bolj švoh razumejo kaj so sploh obdavčili.

Majda Širca, Zares: “V državnem zboru me ob sprejemanju zakona ni bilo. Definicije IFI ne poznam.”

Barbara Žgajner Tavš, Lipa: “Ne poznam definicije. Tudi finančni specialisti v državnem zboru tega niso znali razložiti.”

Jožef Jerovšek, SDS: “Ne poznam definicije.”

Rudolf Moge, LDS: “Ni mi čisto jasno.”

itd…

Ok, dejansko ni najboj pošteno da je trgovanje z “navadnimi” vrednostnimi papirji obdavčeno z izvedenimi pa ne. Ravno to je bil tudi razlog za porast tovrstnih finančnih inštrumentov. In pošteno bi bilo, da se jih obdavči in sicer na enak način kot trgovanje s klasičnimi vrednostnimi papirji. 20% na ustvarjen dobiček. Ne pa 40%. Kot so sprejeli naši vrli poslanci.

Na hitro pogledano se bo sleernik s tem celo strinjal. Saj namreč tovrstne finančne inštrumente uporabljajo le špekulanti, le te pa je itak potrebno čim blj obdavčiti, če jih že pozapreti ne moremo.

Ob tem seveda pozabljajo na pomen špekulantov. Špekulanti so tisti, ki kupujejo poceni in prodajajo drago. Poceni pa kupujejo zato, ker nihče drug takrat noče kupiti. Se pravi se na nek način usmilijo tistega, ki želi prodati, pa ne more. In enako pri nakupu. Tipično vse raste in ko raste je veliko takšnih, ki bi želeli kupiti, pa malo tistih, ki bi prodali. In tukaj se spet pojavi špekulant, dobra duša finančnega trga, ki proda tistim, ki želijo kupiti.

Čist racionalno gledano pa ima takšna obdavčitev še eno posledico. Denar je namreč plaha ptica. In kot se je na Slovenskem trgu že velikokrat pokazalo, se igralci na tem trgu zelo hitro prilagajajo. Ko je bilo optimalnejše trgovati kot pravna oseba, je poraslo število teh. Ko je bilo ugodneje kot fizična, se je prevesilo v to smer. Ob neobdavčeni eni vrsti papirjev, se je pojavil kup le teh. Itd… In učinek te obdavčitev ne bodo pobrani davki, ampak ukinitev tovrstnih finančnih inštrumentov.

Veliko igralcev na finančnem trgu pa bo, kot ob vseh prejšnjih nedomišljenih idejah vlade, lepo si reklo “Kaj mi je tega treba”, spokali denar v kovčke pa lepo v tujino, kjer vladajo enaka pravila že par desetletij, če ne stoletij.

Kar naj gredo. Saj jih itak ne rabimo. Aja? Kdo pa bo financiral propolzivna podjetja, ali celo samo ideje, če ne tisti, ki se profesionalno igrajo z najbolj tveganimi finančnimi inštrumenti? Verjetno naše banke, ki itak posodijo le tistim, ki morajo v bistvu dokazati da kredita sploh ne potrebujejo. Naši vrli poslanci enostavno ne razumejo, da finančni trg ni tržnica, kjer oni izbirajo kar bi in kaj ne. Ne moreš imeti greenfield naožb brez sekundarnega trga. Če nekdo, ki je specialist za greenfield naložbe nima potem možnosti le te vnovčiti na sekundarnem trgu (specialistu za ta trg) potem pač niti osnovne naložbe ne bo. In podobno je z izvedenimi finančnimi inštrumenti. In taako prepovedi na sekundarnem trgu, povzročijo zmanjšanje tudi na primarnem, ne pa obratno, kot bi radi videli nekateri.

Kje so pa tajkune našli v tej zgodbi pa itak ni jasno nikomur, razen poslancem samim. Tajkuni niso tajkuni, ker bi trgovali z izvedenimi finančnimi inštrumenti, ampak zato ker trgujejo z realnimi delnicami. Tistimi najbolj klasičnimi. Boško Šrot ni Pivovarne laško kupil preko certifikatov ali opcij. Nop. Kupil je kar lepo prave delnice.

Nekoč sem slišal, da bi bila Slovenija lahko imenitno področje za testiranje novih tehnologij. Ker smo dovolj majhni, in bi lahko recimo pri nas Nokia testirala nove omrežne povezave in mobilne storitve. Pogledano na finančnem področju smo bili v zadnjih 15 letih prav gotovo poligon za razno razne “zanimive” pristope. Kot bi nas kakšen ekonomski inštitut ponucal za testne miške.

Boste na jesenskih volitvah nagradili ali kaznovali tiste, ki sprejemajo zakone, ki jih ne razumejo?

Moj predlog – tudi za nedeljski referendum – pojdite na volišče, vzemite listek, ga direktno prepognite in odvržite v kaselc. Zelo hitro boste opravili. In sporočili da bi radi glasovali, ampak da žal nimate o čem ali koga.