Varčevanje v skladih, delnicah – investiranje, zavarovanje

Vas je v zadnjem letu ali dveh, kakšen znanec, prijatelj, strokovnjak nagovarjal k varčevanju v skladih ali delnicah. Ali recimo v kakšnem zavarovalnem paketu, ki vključuje sklade? Morda celo nagovarjal k najemu kredita za nakup teh vrednosntih papirjev?

Seveda so pravi jacki (đeki) vlagali le na Balkan, morda še Azijo ali tki. BRIC.

No, sedaj je pravi trenutek, da jih povprašate, kakšno mnenje o tovrstnem varčevanju imajo danes. Kakšni so rezultati skladov, si lahko ogledate kar sami na recimo Finančni točki ali Vzajemcih.

Moj, ne zmerno tvegan portfelj (Galileo 40%, KD Balkan 40%, KD Prvi izbor 20%) pa
je letos ustvaril cirka 24% izgubo. Od najvišje točke pa imam izgubo cirka 30%.

Me prav zanima, kaj vam bo vaš strokovnjak povedal ob tem. Posamezni skladi, še bolj pa delnice, so namreč utrpeli še precej višje izgube. In za novince v investiranju, je to udarec. Morda celo tako hud, da prodajo, in se nikoli več ne pritaknejo tega. Tako kot tisti, ki ga piči kača se odtakrat vsake palice boji.

Še posebej mora to biti zabavno za tiste, ki so res za investiranje vzeli kredit. Sistem, tako obetajoč, se namreč ruši na obeh koncih. Tako papirji izgubljajo vrednost, banke pa zaradi krize na bančnem trgu pritiskajo iz svoje strani. Ampak to je le del igre. Kar je tisti, ki se je v to igro spustil, vedel v naprej. Ni vedel? Jup. To pa je problem. No, se je pa veliko naučil. Znanje pa človeku vedno prav pride.

Ampak!

Gledano skozi celotno zgodovino mojega varčevanja (kakšnih 10 let) imam še vedno cirka 6% letni donos. Kar ni ravno da bi se bahal naokoli, ni pa tud tako porazno, da bi rekel da je vse eno samo sranje (osim pišanja). Pač, so slaba leta, so dobra leta. In sedaj imam v bistvu pripravljenih nekaj sredstev, da na teh razprodajah papirjev, znova kaj kupim.

Kakorkoli, če vašega svetovalca ne boste povprašali sedaj, ga povprašajte o tem naslednjič, ko bomo spet v bikovem trendu, in bo spet ves navdušen POZNAL prave naložbe. Garantiram vam, da se sedanje recesije ne bo več spomnil.