Sanacija predorov

Sanacija Trojaskih predorov se je začela, in bo končana še pred poletnim migracijskem viškom. Bravo. Lahko smo zadovoljni.

Pa smo lahko res?

Od treh vpletenih DARS (investitor), DDC (nadzornik) in SCT (izvajalec) ni nihče priznal krivde, in nobenemu le ta ni bila dokazana. Ampak so se lepo med sabo zmenili, da bodo popravili, stroške pa nekako podelili.

Ključni partnerji pri sklenitvi dogovora so soglasni, da nihče v času gradnje zaradi objektivnih okoliščin ni mogel predvideti, da cementno-betonske voziščne konstrukcije ne bodo imele lastnosti, skladnih z današnjimi dognanji stroke, zaradi česar krivde ni mogoče pripisati nobeni od strank tega dogovora. (vir: http://www.dars.si).

Mislim, pa koga to farbajo? Pri vseh stotinah, tisočih predorih po evropi, je spolzkost po par letih nekaj nepredvidenega? Ali so uporabili kakšne nepreiskušene postopke, materiale? Ali kaj?

Sicer je pa zanimivo tudi vprašanje, zakaj izvajalec hrapljenja ni bil izbran na javnem razpisu? Če sem prav razumel, bo itak plačal DDC. Morda je le SCT dal ugodnejšo ceno. Ampak hej! Koliko zaupati tistemu, ki je prvič že zajebal vse skupaj? Ali se ne bi bolj splačalo narediti resno sanacijo, ki bo držala več kot par let. Vse skupaj torej kaže na nadaljevanje podmiznih dogovorov v prijateljskem krogu. Saj ni važno kako je narejeno, važno je, da si med seboj lepo razdelijo davkoplačevalski denar.