Entries Tagged as 'Indija'

Mumbay in kaj ima skupnega z SCT

Že ko sem šel na samostojni izlet iz Bangaloreja, sem ugotovil, da je bolje iti iz slabšega na boljše. In tako bi tudi tukaj dobil čisto drugačno sliko Indije, če bi bil najprej v Mumbay (Bombay je bil včasih), nato pa šel v Pune. Mumbay s svojimi stolpnicami, precej novimi cestami predvsem pa prometom, je bližje evropi kot ostalim delom Indije.

K temu morda še največ pripomore prepoved rikš v starem delu mesta, in posledično s tem precej večje število avtomobilov. V bistvu so v glavnem avtomobili na cestah, tako kot v Evropi ali ameriki. Še vedno je kar nekaj motoristov, ampak glavnina so pa osebni avtomobili.


[Read more →]

Življenje v Indiji

Na prvi pogled je Indija drug svet. Toliko ljudi, kvazi urejene ceste, ogromno svinjarije, neurejen promet. Avtobusi, ki so svoje odvozili že pred 30 leti, vlaki pa še kakšno leto prej. Tu pa tam berači, še bolj presunljivo pa ljudje, cele družine, ki verjento kar živijo na cesti. Da barakarskih naselij sploh ne omenjam. Indija Koromandija – obljubljena dežela – morda je res bila, preden so jo Evropejci odkrili.

Ok, ampak to je pač le prvi šok. Potem pa opaziš, da se veliko ljudi vozi naokoli z motorji, v bistvu je tudi avtov kar veliko, ravno nasprotno kot v Bangaloreju, kjer so bili v večini tovornjaki in rikše. Tukaj v Pune-tu prevladujejo motorji, avtomobili in tudi rikše. In, če ima človek denar za nakup motorja, ga ima tudi za kaj drugega, recimo bolj življensko pomembnega.

IMG_4507

[Read more →]

Varovanje osebnih podatkov po indijsko

Za uporabo interneta v hotelu moram navesti številko sobe in priimek (ki je v mojem primeru ime), in že sem povezan. Seveda po ceni cirka 10EUR/dan.

Kako priročno, da se je treba pred vstopom v hotelski fitness vpisati z imenom in priimkom ter številko sobe. En vstop v fitness torej odpre zastonjski internet, če si seveda pravi balkanec, in nimaš takšne smole, da prideš ravno na vrsto za prvi vpis na strani.

Ker čist 100% balkanec nisem, sem to taktiko le probal. In sem, recimo mu mr. Smith-u, prijazno kupil dvourni dostop do interneta. No, v bistvu ga je on meni. Mr. Smith se verjetno ne bo bunil, njegov račun za dnevno bivanje bo par procentov višji, kot bi bil sicer.IMG_4488

Sicer pa številka sobe in priimek odpira v hotelu marsikaj. Plačaš zajtrk ali večerjo, najameš avto. Samo za to moraš biti pa res dvojno pečen balkanec, ker sicer vseeno pomisliš na varianto, da je mr. Smith ravno pri sosednji mizi, ali pa da je to v bistvu dober prijatelj lastnika, ki vedno biva v isti sobi in ga jasno celotno osebje že pozna. Vprašanje pa, če bi v tem primeru mr. Smith se sploh vpisoval v fitnesu.

Eno leto brez puščanja krvi :-(

Na krvodajanje grem, ko me pokličejo. Tokrat so me poklicali, sem šel na pregled in jim zaupal, da sem bil pred malce več kot mesecem v Indiji. Da sem jedelj tablete proti malariji, da sem bil cepljen proti Hepatitisu A in tetanusu. In rezultat – 1 leto nisem primeren dajalec krvi :-(((

Pa ne zaradi tablet in cepiva. Ampak ker sem se lahko vseeno ukužil z malarijo. Po cirka 1 letu so pa potem prepričani da je vse ok.

Sicer v Bangaloru malarija ni ravno razširjena, čeravno se je zvečer t pa tam kakšen trop komarjev spravil na sprehod.

Avis je pošten, vsaj v Indiji

Pisal sem že, rent-a-car v Indiji, kako je to v Indiji kar po domače. Dovolj jim je bilo, da so prepisali številke moje kredite kartice, podpisan slip pa so mi vrnili. Češ, bomo si mi že obračunali. In sem se kar malce nelagodno počutil, ker dejansko bi mi lahko upalili kakršno koli cifro bi želeli. Ampak ker je AVIS svetovno podjetje, sem nekako računal da bo vse kot mora biti.

In res je bilo. Sedaj sem dobil izpisek moje banke, kjer je razvidno da so mi zaračunali točno dogovorjeni znesek in niti rupije več. Lepo od njih.

Tržnica v Bangaloreju

Tržnica ni nič kaj posebnega, za Indijo. Razvajene evropejce pa nas kar malce zmoti, da so sadje in zelenjava kar na tleh, zraven kupa odpadkov. Pa tudi ribe, ponujene kor krompir, imajo posebno kvaliteto, da ne rečem vonj. Hladilnik pač na tržnico ne sodi.

PS: Upam da sem sedaj uredil jpeg podporo za GD v php, ker prej so se za thumbe uporabili kar originali. Sam recompile PHPja z dodatnim parametrom kar nekako ni pomagal, zato sem dal še novo verzijo PHPja.

Luknje na cestah v Indiji

Pišuka, prisežem pri vseh tisoč Indijskih bogovih, da se po tolk razsutih cestah še nisem preljal. Ampak ko sedaj gledam fotke ne najdem nikjer nobene. Moram nabaviti boljši fotoaparat. Edino eno imam, pa še to narejeno z mobitelom.

Indijski video spot

V Indiji sem malce tudi gledal njihovo televizijo, in v oči so mi padli video spoti, ki so nekako vsi po istem kopitu. Dve skupini plesalcev. Moški in ženske. Ki potem plešeta. Ženske so praviloma še kar nekako za pogledat, pri moških plesalcih pa včasih res ne veš kaj bi si mislil :-))) Ali pa je samo meni smešno da brkači plešejo :-))

Evo enega primera.

http://www.youtube.com/watch?v=rDk-HT7DN3k

Indijske posebnosti

Verjento ste že videli sliko, ki kaže kako polni so avtobusi v Indiji. In se ljudje obešajo še odzunaj. In v bistvu to sploh nit ako redek prizor. Praviloma so avtobusi nabiti, pa tudi iz nekaterih avtomobilov hodijo en ljude par minut da ne veš sploh kako so vsi notri sploh prišli.

Poseben odnos imajo recimo tudi do jeklenk s plinom, ki se vozijo na vrhu avtobusa. Iztovarjanje izgleda tako, da je primeš in vržeš dol. pred tem se je pa verjento peljala kakšnih  6 ur na močnem soncu.

Posebna kategorija pa so policaji in varnost. Policajev je veliko, ampak ni videti, da bi kaj prida delali. Med njihovimi pokrajinami imajo mejo, ki je scer praviloma odprta, ampak vedno sedi kakšen policaj zraven. Tovrstnih zapor je kar veliko, ampak noben ni kaj preveč delal. Zaradi terorističnih napadov, kot je bil eden nedavno, imajo kontrole ob vsakem vstopu v hotel, šoping centar ali poslovno stavbo. Z ogledalom preverijo pod avtom, včasih odprejo prtlažnik. Imajo detektorje kovine. Ampak dvomim, da bi kaj našli, če bi imel kaj skrito. Gre jim namreč predvsem za to, da pregled opravijo. In se ne sprašujejo, ali je morda moj utripajoči GPS dejansko detonator.

WCji so seveda po njihovi navadi, kjer se po veliki potrebi pač ne obrišeš, ampak umiješ. Zato imajo neke vrste tuš. Kako se to uporablja ne vem točno. Baje pa to oni opravijo z levo roko, ki potem pomeni “umazano roko”, in je pri jedi nikoli ne uporabljajo. Kruh recimo drobijo z eno samo roko. Imajo pa praviloma povsod tudi papir, ker se verjento tudi oni na koncu še obrišejo, čeravno v eni restavracije pa tega niso imeli.

Po Indiji – peti del – izgubit se je včasih zelo koristno

Pisal sem že, da je od Mysore do Bangaloreja avtocesta. Če sedaj pomislim, kakšno popolnoma drugačno sliko o državi bi dobil, če bi najprej odpeljal do Mysore, pa potem na Ooty in nazaj. Ker so ceste v smer večjih mest precej bolje označene, kot obratno, se verjetno na prave vaške ceste sploh ne bi zašel. In ne bi videl niti pol tega kar sem sicer. Recimo riževa polja in delo na njih. Kopice otrok, ki hodijo v šolo. Cest, ki so ostale v sedemnajstem stoletju. Pa tudi sama narava je popolnoma drugačna pri 100 km/h ali pri 25 km/h.

In pa stopnjevanje bi namesto zanič cesta, še bolj zanič cesta, nič ceste, prevozna cesta, dobro urejena cesta, zelo prometna gorska cesta, lepa cesta, avtocesta izgledalo takole: avtocesta, lepa cesta, zelo prometna gorska cesta, dobro urejena cesta.

Mislim da je zelo ok, če greš iz slabšega na boljše, kot obratno :-)))