Post-truth mediji – z drugo besedo LAŽNIVCI

Izraz “post-truth” se v zadnjem času uporablja predvsem v okviru politične kampanje, kjer resnica več ni pomembna, ampak so pomembne izjave, ki sprožijo čustven odziv, dokler pa se izvede fact-check, se pravi preverjanje dejstev, pa je namen že dosežen. Skupaj s starim pregovorom, da 1000x izrečena laž postane resnica, je to smer, do katere ne smemo biti ravnodušni. Skupaj z preobilico informacij, je to krasen poligon za raznorazne medijske mešetarje.

Poglejmo si klasičen primer, takšnega post-truth pristopa, ki ga nekateri v Sloveniji s pridom uporabljajo že precej časa. Poglejmo naslednji sestavek:

V zdravstvu se v tem trenutku vrti 3,2 milijarde evrov, kar je več kot tretjina celotnega državnega proračuna. Na drugi strani so močni interesi. Prva med njimi je že ameriška trgovinska zbornica, lobistični center ameriške industrije. Na drugi strani je tudi celotna tobačna industrija. In proti ministrici je tudi zavarovalniški lobi. Žal na področju zdravstva ni mogoče začeti nobene reforme, ne da bi v trenutku vsi lobiji skočili pokonci. Tudi zdravniška zbornica, ki jo popolnoma obvladujejo zdravniki zasebniki.

Američani, multinacionalka, finančni lobi in zasebniki. Težko bi v tem trenutku našel bolj naravne krivce za karkoli že gre narobe v tem trenutku. saj vsi vemo, da so ONI krivi. Za karkoli že.

RTV SLO in Finance so naredili domačo nalogo in so poiskali konkretne primere neracionalne uporabe zdravstvenega denarja. Le ta se pri nabavah materialov meri v miljonih. Kolikokrat je bila omenjena ameriška gospodarska zbornica v teh primerih? In koliko drugih podjetij, tudi povezanih z lastnikom Mladine, ki se Mladini ne zdijo vredni omembe?

Ali ima tobačna industrija kaj proti zdravstvu? Nič. jasno pa ne gleda z največjim veseljem na višje trošarine in oteževanje dela. Ampak z porabo 3,2 miljarde denarja pa nima nič. In ja, vedno bodo tulili, ko se jim povečuje trošarino, ampak to je normalno. Kot je tudi povsem normalno, da država destimulira uporabo substanc, ki škodijo zdravju. Zavarovalniški lobi. Delno velja isto kot za tobačno industrijo. Kdo pa se ne bi bunil, če bi ga metali iz službe?

Za očrnitev zbornice v javnosti ponavadi spoštovanih zdravnikov, pa je najbolje da rečemo, da jo obvladujejo zasebniki. Pri čemer predsednik, ni zasebnik. In velika večina ostalih članov sveta tudi ne. Ampak post-truth mediji imajo pač svoje zakonitosti. Prilagajanje resnice, po domače, laganje, je pač ena izmed njih.

Ampak, če ste pozorno spremljali pogajanja, glavna v igri sploh ni bila zdravniška zbornica ampak sindikat zdravnikov in zobozdravnikov FIDES. Ki pa ga Mladina ne omenja. Jasno, sindikat je nekaj, kar je za levičarje pozitivno samo po sebi. Kuštrina bi še nekako lahko napadli, sindikata kot takšnega pač ne.

Uganili ste. Post-truth medij o katerem je govora je Mladina. Ni prvič, niti verjento zadnjič.