Laž, velika laž, Mladina

Twiterski kolega bota112, me je opozoril na članek v Mladini, s pripombo, da vsi počnejo isto. Članek govori o prodaji Danske energetske firme, ampak o tem malce kasneje. Ker v Mladini radi malce prikrojijo dejstva, sem šel malce preveriti, ali so tokrat svojo prakso spremenili. In naletel na zanimiv odstavek:

Kratek skok na wikipedijo pove, da je bilo podjetje Dong Energy prodano januarja 2014 podružnici podjetja Goldman Sachs. In da je bil omenjeni gospod Rasmussen predsednik vlade do aprila 2009. Se pravi v času prodaje, že 5 let ni bil predsednik vlade. No, v bistvu je bil generalni sekretar organizacije NATO (s tem pa zelo primerna tarča za Mladino). Čemu ta laž? Saj, če bi stavek napisali malce drugače, bi pomen ostal praktično enak, zlagali se pa ne bi.

No, če pogledamo originalni članek, iz katerega je vestna Mladinina pisarka gradila svojo zgodbo preberemo:

Skratka, v original članku lepo zapišejo, da ultra-neoliberalni Rassmusen (zanimivo, da je Danska imela ultra-neoliberalnega predsednika vlade) si je prizadeval za ta korak, da pa ga je dejansko izvedla bolj levo nagnjena vlada. V času prodaje je bila njihova predsednica vlade Helle Thorning-Schmidt iz stranke social demokratov. Zanimivo, da niti v original članku, niti v Mladininem pamfletu ni navedena z imenom in stranko. Ker to pač ne sodi v svet, kakor ga želijo prikazati.

Češ, neoliberalci razprodajajo za lastne interese, levi social demokrati pa se borijo za maleg človeka. No, resnica je izgleda na Danskem podobna kot v Sloveniji. Neoliberalci (pa tudi desničarji) sanjajo o privatizaciji, le ta pa se dogaja, ko so na oblasti bolj levo usmerjeni nasprotniki privatizacije. Ne verjamete? No, kar poglejte kdaj je odletela Adrija in Aerodrom. Pa še marsikaj drugega.

Ko v članku najdeš takšno očitno laž je seveda vse ostalo tudi vprašljivo. Ampak ok, recimo da je Danska socialna demokratka res s prodajo ameriškim neoliberalcem oškodovala Dansko. Se zgodi. Lahko bi se komot zgodilo, da prodaje ne bi izvršila social-demokratka (pa jo je) ampak bi jo izvršil neoliberalec. Dejstvo je, da politikom na oblasti je potrebno gledati pod prste. Sam ne trdim, da so eni pošteni, drugi pa ne. Mirno pa trdim, da je v sodobnem demokratičnem sistemu vzpostavljenih bistveno več kontrol nad upravljanjem skupnega kot je bilo v kateri koli socialistični državi do sedaj. In edini razlog, da je v demokratičnih državah dejansko več oškodovanja je v tem, da je v njih dejansko kaj vrednega za prodat. V Venezueli recimo trenutno ne najdeš podjetja, ki bi se ga splačalo kupit, razen, če s tem kupiš tudi naravne zaloge nafte. Pa še te, po zadnjih izkušnjah z nacionalizacijami verjento ne bi šle za med.

Seveda je prav, da se rabote politike razkrijejo. Če je kdo lopov, naj se ga spravi v zapor. Mimogrede, akterje Enrona recimo so hitro učuzili, naši akterji v podobnih zgodbah pa še kar veselo skačejo naokoli. Pa še vedno poslušamo o neoliberalnih ZDA, kjer je dovoljeno vse in o socialni Sloveniji, ki se mora zapirati pred neoliberalizmom, ki bi okradel malega človeka. Če ga okrade socialist(-ka) je pa izgleda vse ok.

Mimogrede, koliko je že znašala ponudba sklada Cinven za Telekom? Danes je bil tečaj 71,48 EUR na delnico.