Je Cerar res Janša? Ali Janša Cerar?

Seveda citata Eleanor Roosevelt ne moremo vzeti čisto dobesedno, lahko pa si z njim vedno pomagamo, ko nas zanese da začenemo o nekom govoriti da je takšen in takšen, in se raje posvetimo temu, kar je naredil.

Osnovna ideja peščice protestnikov, ki so v soboto enačili Janšo in Cerarja je v bistvu zelo enostavna. Slovenija (na videz) vodi enako ekonomsko politiko od začetka zadnje finančne krize do danes. To je politika razumne in dolgoročne javne porabe. Vendar je pri tem ena na videz majhna razlika. Ključne zakonske rešitve za politiko razumne javne porabe so bile postavljene v času vlade Janeza Janše, nadaljne vlade pa so se v glavnem s tem le sprijaznile. No, v času vlade Alenke Bratušek se je kakšen ukrep pojačal, in se je pohitelo z dvigi davkov, ampak večina je ostala pa kar enaka. No, pa ustavno sodišče je en mičken delček upravičeno razveljavilo. Pod Cerarjem pa se na tem področju predvsem drži status quo. No, IMF že za drugo leto napoveduje ponovno nerazumno gibanje javnih financ.

Enačenje Cerarja in Janše na področju razumne javne porabe je enako temu, da posameznik z iPhonom v žepu enači s Stevom Jobsom. Ampak eden ga je ustvaril, drugi ga zgolj uporablja.

Samo korak sem še od tega, da bom označen za janševca. No ja, pri marsikomu sem že preko te črte. Praf. Pogled na zgornji citat zadošča.

Ampak zakaj hudiča, če je tako osovražen ZUJF res fašistična zarota, ga nobena od vlad, ki sta sledili, ni po hitrem postopku razveljavila? Ali pa recimo vinjete, ki so tudi luč sveta ugledale v času Janševe vlade? Ali cedularna obdavčitev kapitalskih dobičkov?

Odgovor, ki ga v ta namen ponuja radikalna levica, je, da gre za enako politiko. Sam se pa predvsem bojim, da gre za nekaj drugega. Gre za to, da je trenutna vlada predvsem nesposobna karkoli sploh narediti. In lep primer je tukaj izdano gradbeno dovoljenje za 2. tir. Minister se v isti sapi uspe pohvaliti, da so pridobili gradbeno dovoljenje in zraven razloži, da imajo 3 leta na voljo za začetek del, lahko pa se to še podaljša dvakrat za 1 leto. Oprostite, ampak, če ob samem začetku projekta že iščeš obrazložitve za podaljšanje le tega, ni to nič drugega kot navaden blef.

Da, če ste prepričani, da ste s tem, ko imate v žepu iPhone in ste celo prebrali knjigo o Jobsu tudi sami postali Steve Jobs, potem ste mirno lahko prepričani, da sta Cerar in Janša eno in isto. Lahko pa seveda primerjate tudi kaj sta naredila, če ni prezahtevno.