Zakaj bo Trump pometel s Clintonovo

Vse kaže, da bo prišlo do spopada Trumpa z Clintonovo. Obstaja sicer še možnost, da noben republikanski kandidat ne bo dobil dovolj glasov za čisto zmago in bo prišlo do tki. contested oz. brokered konvencije. O tem si več preberite tukaj. V grobem pa so sčasoma delegati odvezani podpreti “svojega” kandidata in lahko glasujejo za drugega. In potem se pač pregovarjajo in trgujejo podobno kot pri izbiri papeža. In tam recimo, da se lahko zgodi kaj nepredvidenega, in priplava kakšno truplo na plano.

Če pa bosta res Trump in Clintonova je pa zadeva precej bolj enostavna kot se zdi. Verjetno se strinjamo, da Clinotonova sedaj daje vtis resne kandidatke. Bila je državna sekretarka (kar pomeni zunanja ministrica) in je nenazadnje žena bivšega predsednika. Trump pa je po drugi strani v najboljšem primeru razvpit poslovnež še bolj pa populist, lažnivec, klovn in podobno. Se pravi tukaj ni kaj veliko za razmišljat kdo ima več šans.

Ampak človeška psiha deluje malce drugače. Soočenja bodo hočeš nočeš zbližala kandidata. Kar pomeni, da se bo Trump iz svoje pozicije nastopača približal vlogi resnega politika. Clintonova pa ravno kontra, iz pozicije resne političarke bo sestopila proti klovnesi. In ljudje smo nagnjeni k temu, da primerjamo današnje mnenje o človeku z mnenjem, ki smo ga imeli pred tem. Skratka, v očeh ljudi bo Trump vedno boljši in sprejemljivejši, Clintonova pa čedalje slabša in manj sprejemljiva.

Poleg tega je pa Trump težko obesiti kakšno afero, ker je itak splošno ljudsko prepričanje da Trump je afera. Po drugi strani pa je za Clintonovo vsaka afera lahko usodna. Tudi kakšna stara.

In čeprav bo Trump na koncu še vedno populist in Clintonova resna, bo v očeh volilcev Trump tisti, ki napreduje in Clintonova tista, ki se slabša. Koga potem obkrožiti (oz. preluknjati) je torej kristalno jasno.