Balkanski posli

Grška Syriza in predsednik Cipras so popustili trojki. To jasno kaže njihov predlog. Popustili so pri davkih, popustili so pri penzijah. Nadaljevali bodo privatizacijo. Tako kot pri nas letališč, poleg tega pa tudi pristanišč in železnice, kar je v Sloveniji nepredstavljivo.

Stopnje DDVja ne bodo dvigali, bodo pa prestavili večino blaga v višjo, 23% stopnjo od česar si obetajo letos 680 miljonov, naslednje leto pa 2x več, ker bo to uvedeno celo leto. Pri penzijah bodo povišali prispevno stopnjo, se pravi bo efektivno delo bolj obdavčeno, upokojencem pa bodo povišali prispevek za zdravstvo, kar pa efektivno pomeni znižanje pokojnin. Nekaterih za 1%, drugih za 5%.

Seveda morajo to z nečem uravnotežiti, zato uvajajo posebni, enkratni davek na dobičke podjetij, višje od pol miljona, v višini 12%. Z naslednjim letom pa vsem povišali davek na dobiček iz 26% na 29%. To je seveda socialistom prijazno, bo pa težava izpeljat. Kapital se hitro seli, Grčiji zelo blizu se pa nahaja Ciper, kamor je zašel že marsikateri slovenski “socialist” pa ne bi zašli grški kapitalisti.

Dvig DDVja in povišanje prispevka pri penzijah bo dalo učinek. Višja stopnja pri pokojninah in pri dobičku podjetij pa bo imela hitrejše negativne posledice.

Če povzamem “Predlog za 2016: 4357 miljonov EUR več davkov in 200 miljonov EUR nižja poraba. Ali bo to generiralo novo rast?”.

Komentar:

Trojka je dobila, kar je želela. Težko bo EU to zavrnila, realno pa bo to pomenilo le to, da se bodo Grkom odmrznila sredstva, lahko bodo preživeli nekaj mesecev, morda leto, potem pa se bo zgodba ponovila. Nujno branje je tukaj tekst Blaža Vodopivca. Prej kot bo EU to razumela, bolje bo.

Seveda pa bo prvo vprašanje, ali bo to prenesla Syriza. Kot kaže Erjavec v Sloveniji, takšno žrtvovanje ni nikoli poceni. In Cipras bo to moral doma plačati. Kar pa le pomeni, da bodo še prej v istih težavah kot prej.

Kakor kaže, bo zgleda edina pot, da, morda sedaj, morda čez par mesecev, Grki enostavno bankrotirajo. Pa da damo še to vajo enkrat v EU skozi. EU pa namesto za finančno pomoč vladi, poskrbi za humanitarno pomoč prebivalstvu. Je pa takšno stanje seveda kot nalašč, da se pojavijo “rešitelji”, ki uvedejo avtokracijo. Ne bi bilo prvič. Niti zadnjič. In ja, kratko bi znova potegnili prebivalci. Ampak saj je žal vedno tako.

Vsekakor bo pa zanimiv komentar naših levičarjev. Seveda bomo izvedeli, da Grčiji v primežu nadnacionalnega kapitala in troglavega zmaja ni preostalo drugega, kot da se je uklonila. In kot vedno, bodo tudi tokrat pozabili povedati, zakaj ni precej boljša rešitev pokazati EU sredinec, in vzpostaviti pravično socialistično državo, kjer se cedita med in mleko. Morda zato, ker so to pač vedno le prazne obljube, uporabne pred volitvami, po volitvah pa pač ne več?