AHA bučke

Lastnica AHA Mure, Lukančičeva, je sanjala o tem, kako bo prinesla 60 ali celo 70 milijonov EUR tujega kapitala, ki bo Muro potegnil iz težav in potem bodo srečno živeli vsi skupaj dokler ne bodo umrli. Pravljica pač.

Dejstvo je, da Mura ni poslovala pozitivno. Država je pri tem sodelovala z odlaganjem plačevanja prispevkov. Enkrat za vselej bi morali v državi z tem prenehati. Če podjetje ne more plačati prispekov, ne more izplačati plač. Prispevki so del plače. Če lastnik meni, da je podjetje rentabilno, naj o tem prepriča koga drugega, si sposodi, in plača prispevke. Ne pa da se v bistvu zadolžuje pri vseh davkoplačevalcih. Tudi tistih, z mininimalno plačo, ki jih je v Sloveniji čedalje več.

Je pa zanimivo, da se nikoli ni omenjalo, čemu bi bilo namenjenih teh 60 miljonov EUR? Ali bi z tem nadgradili proizvodnjo? Težko. Nikoli nisem zasledil novice, da bi bila pri Muri problem zastarela tehnologija. Morda bi z tem šli v nov krog marketinga in razvoja blagovne znamke? Morda. Ampak to je tek na dolge proge. To ne prinese hitre rešitve tega, da so delavci brez plače. Morda bi z tem zagotovili obratna sredstva? Pri tki. lon poslih, je tega zelo malo, in te silni milijopni niso potrebni.

Jasno torej je, da gre tukaj za pravljice. In pritisk na državo, da naj še malo počaka. Ali pa da kakšno novo subvencijo, pomoč ali kaj podobnega. Da bo lahko Lukančičeva mešetarila naprej.

Ampak pravila EU so jasna. Podjetje lahko pomoč dobi le enkrat. In Mura jo že je. In že z odlašanjem plačila prispevkov, se država nahaja na tankem ledu, ker tudi to je lahko označeno za pomoč podjetju, ki ni dovoljeno. In bo potrebno namesto nadomestil za več kot tisoč zaposlenih, plačevati še kazen EU.

Sočustvujem z vsakim delavcem, ki bo izgubil službo. Ampak potrebno se je zavedati, da s subvencioniranjem slabih lastnikov in direktorjev, omogočamo le tem lagodno življenje na račun vseh ostalih. Ki izkoriščajo situacijo delavcev za lastne pridobitniške namene. GZS poroča, da smo vsak delovni dan zadnje krize izgubili 70 delovnih mest. Tudi zaradi tega, ker skozi visoke davke financiramo takšne projekte kot se ga je šla Lukančičeva.